9. april 2015.9. apr 2015.
SOFIJA JANOŠEVIĆ OSTVARILA MLADALAČKI SAN

UMETNOST LEPOG POKRETA

Promovisao je kasting Škole za manekene i foto modele šabačkog Doma omladine. Uspeh u Elitovoj konkurenciji opredelio dalje napredovanje u vrlo zahtevnom poslu
Pre dvadesetak godina Šapčanka, poreklom iz Slepčevića Sofija Janošević, nekadašnja gimnazijalka, ugledne i jedne od najstarijih škola u gradu prvog klavira sanjala je svoj san o modnoj pisti, umešnosti nošenja tela i modnih detalja, kao uostalom i svaka devojka, njenog uzrasta. U podsvesti razmišljala o gomili snimatelja i fotografa koji se tiskaju, kako bi ovekovečili što atraktivniji detalj. Sofijin san se ostvario na jednom kastingu u šabačkom Domu omladine za učešće u školi za manekene i foto modele. Nju su odabrali i nisu pogrešili. Tako je sve počelo, a znatiželjnoj devojci, tada učenici šestog razreda osnovne škole omogućeno je da zaviri u riznice lepog ponašanja, pravilnog i zdravog načina ishrane, besporočnog života...
Pohađala je časove glume, bontona, friziranja, nege lica i kose. Uz to, dosta je čitala i usvajala savete. Jedna anegdota iz takvog života, govori mnogo. Naime, poznati, svetski modni kreator Đorđo Armani, priznao je jednom prilikom da ga “nepomična“ manekenka ne zanima.
Želim da je gledam kako pali cigaretu, prokomentarisao je on.
Prve modne korake i kako se nosi kaput, te drugi modni detalji, naučila je u školi za manekene i foto modele. Nastupala je na atraktivnim univerzitetima i hotelima... Zahvaljujući kasnijim uspesima, reklamirala je razne modne predmete na revijama širom sveta ali posebno ističe modele domaće radinosti “Gani“, krznare “Živanović“, “Jugohulahop Protić“, “Hepening“, a ponajviše zlato iz zlatare “Safir“ Loznica.
- Prve manekenske korake sam napravila u Studio M , koji su mi pored upoznavanja sa tom profesijom dali priliku da se okušam i u novinarstvu što je kasnije dovelo do toga da to i studiram. Nakon učešća na Elitovom izboru 2007. godine i završetka Šabačke gimnazije usledili su brojni profesionalni angažmani od kojih je prvi bio u Singapuru na njihovoj nedelji mode.
Singapur je za mene jedno nezaboravno iskustvo s obzirom da je to zemlja koju sam oduvek želela da posetim, a sa druge strane tamo sam i prvi put osetila manekenski način života. Istovremeno, rad sa njihovim najboljim fotografima i dizajnerima je bio odskočna daska koja mi je omogućila kasnije angažmane u Hong Kongu, Atini , Milanu, Istanbulu i naposletku u Parizu gde sam se najviše i zadržala. Boravak u ovim gradovima i rad sa dizajnerima kao što su Elie Saab, Disljuered2, Gucci, Balenciaga, Chanel i drugi, pored profesionalnog napretka za mene mnogo više znače na ličnom nivou, jer putovanja i upoznavanje sa drugim kulturama, a sa time i asimilacija u njihov način života, predstavljaju jedno nezamenljivo iskustvo.
Od svih gradova u kojima sam živela i radila, izdvojila bih Pariz i Istanbul kao omiljene, gradove u kojima se osećam kao kod kuće. Pored poslovnog uspeha i rada sa Aledžandrom Njangom, Nicolasom Ghesljuière, a u Istanbulu sa njihovim poznatim dizajnerima Ozgur Masur, Zeynep Tosun Yildirim Mayruk, boravak u ovim gradovima mi je doneo i predivna prijateljstva- ističe Sofija
Sofijino višegodišnje iskustvo u ovom zahtevnom i privlačnom poslu govori da je više nego ranije bitan lep pokret. I danas je “na ceni“ aktivna i angažovana žena u smislu u kojem se lepota tela shvata kao integralni pojam.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa