9. april 2015.9. apr 2015.
NAŠ NAJSTARIJI PRONALAZAČ

ZADOVOLjSTVO U POMAGANjU

Nakon brojnih izuma, najviše iz oblasti poljoprivrede, Šapčanin Živorad Žika Marković osmislio je i jedno invalidsko pomagalo. Ne bi to bilo neobično da Žika nema 90 godina, a ovu naizgled jednostavnu, ali korisnu spravicu, nije napravio zato što je potrebna njemu, već da bi pomogao drugima.
-Inspirisala me je rođaka koja je operisala oba kuka i kičmu i skoro celu penziju daje nekome ko joj pomaže. Kada sam napravio ovo pomagalo mnogi prijatelji su počeli da mi traže da napravim i njima. Pomoću njega stari i nesposobni mogu da dohvate nešto što im ispadne, obuju se ili izuju, objašnjava deda Žika.
Pomagalo su praktično dve zasebne šipke. Svaka na jednom kraju ima polugu čijim se pritiskanjem otvaraju i zatvaraju hvataljke na drugom kraju. Zaista je praktično. Žiku jedino ometa slabiji vid da pravi više ovih pomagala. Kada bi se neko zainteresovao za serijsku proizvodnju širu primenu bi lako našli. Gotovo je izvesno da bi ih od svojih baka i deka pozajmljivali i „umorni“ unuci.
Ako o Žiki Markoviću niste u našem listu čitali ranije, do sada je izmislio 13 različitih mašina. Neke od njih su imale i industrijsku proizvodnju, a pre više decenija osvojio je i zlatnu medalju na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.
Celog života aktivno se bavio smišljanjem novotarija koje bi olakšale svakodnevicu. Tako je prošle godine osmislio i mašinu za pranje baštenskih proizvoda namenjenu domaćinstvima. Kaže da mu zadovoljstvo pričinjava da i u ovim godinama još uvek nekom može da pomogne.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa