9. april 2015.9. apr 2015.
DOGOVOR GRADA I UDRUŽENjA GRAĐANA

BEZ DIVLjIH DEPONIJA

Na sastanku gradonačelnika Šapca i predstavnika nevladinog sektora, doneta je odluka o formiranju Komisije koja će se baviti zaštitom životne sredine na području Šapca
Poboljšanje kvaliteta životne sredine biće jedan od prioriteta u radu Gradske uprave Šapca u narednom periodu. Tim povodom, prošlog četvrtka održan je sastanak na kom su predstavnici nevladinih organizacija i udruženja građana izneli predloge u vezi sa rešavanjem problema divljih deponija na području Šapca, pre svega u okolnim selima.
- Čišćenjem kanala na području grada ustanovili smo da su najveći problemi u tim vodotokovima uzrokovani deponovanjem smeća u naše potoke i reke. Ne bih voleo da se to dešava u budućnosti, te je pred nama važno pitanje u vezi sa tim kako zaštiti vodotokove u narednom periodu. Drago mi je da ljudi iz nevladinog sektora imaju dobre predloge i idejna rešenja. Ona su povezana i sa organizovanim prevozom smeća sa seoskog područja, koje će početi 1. juna. To je ozbiljna akcija koja mora da obuhvati sve činioce, inače neće uspeti. Veoma su važni edukacija, saradnja i dobra komunikacija između mesnih zajednica, sa svim ustanovama koje brinu o čistoći grada, naveo je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.
Predstavnici nevladinih organizacija koji su učestvovali na prošlonedeljnom sastanku zadovoljni su rezultatima razgovora sa gradonačelnikom.
- Zadovoljni smo zbog toga što je gradonačelnik počeo da obraća pažnju na to šta građani imaju da kažu. Velika ekološka pitanja zahtevaju konsenzus svih učesnika, i ne mogu se posmatrati kroz kontekst politike. Veoma je važno da u rešavanju ovih problema budu uključeni svi društveni i socijalni faktori. Drago nam je da je gradonačelnik Šapca prepoznao značaj delovanja naše organizacije, koja pitanje zaštite životne sredine smatra veoma bitnim, naveo je Mladen Vuković iz Građanske inicijative „Korak“.
Učesnici sastanka očekuju da će radovi na čišćenju divljih deponija početi uskoro. Pored predloga koje će izneti komisija, u rešavanju ekoloških problema nadležni će se oslanjati i na već postojeće dokumente, poput lokalnog ekološkog akcionog plana, planova u vezi sa upravljanjem otpadom i ostalih propisa i odluka.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa