23. april 2015.23. apr 2015.
POVODOM DANA GRADA PROTEKLA SEDMICA BILA U ZNAKU SPORTSKO-KULTURNO-UMETNIČKIH MANIFESTACIJA

ŠAPČANI SVOME GRADU

Tokom protekle sedmice u Šapcu je bilo veoma živo. Obrazovne i ustanove kulture, pojedinci i grupe svojim nastupima i predstavljanjem radova obeležili su 22. april - Dan grada Šapca. Tako je pešačka zona od ranih jutarnjih časova bila ispunjena dečjim smehom, radošću, muzikom, igrom. U sredu je bilo najživlje a mi smo izdvojili jedan deo prazničnog dešavanja.
Rasti zdravo
Niži razredi OŠ „Nikolaj Velimirović“ predstavili su projekat „Rasti zdravo“ koji se poslednjih pet godina pokazao kao najbolji.
- Napravili smo velike rezltate sa malom decom. U okviru projekta imamo „Male olimpijske igre“ za najmlađe takmičare i prvo takmičenje u školskom sportu. Sa našim malim olimpijcima imamo već dva osvojena državna takmičenja. S druge strane, ne vezano za takmičenja, pokazalo se da su deca mnogo motorički napredovala, da se mnogo lakše kasnije uklapaju u sportske sekcije i klubove ““ istakao je nastavnik Bojan Nikolajević, realizator projekta u OŠ „Nikolaj Velimirović“.
Za Mašu i Mariju Perić i Katarinu Šušković, učenice II2, najbolji sport je odbojka.
- Zdravo je baviti se sportom ““ poručila je Marija Perić, što je potvrdio i njen drugar Filip Novaković iz odeljenja II3 koji najviše voli košarku.
Pipi duga slika
Udruženje likovnih stvaralaca Šapca uzelo je učešće u obeležavanju Dana grada projektom „Pipi duga slika“. Preko dvadesetoro dece iz PU „Naše dete“, osnovnih škola, Centra za socijalni rad i Dnevnog boravka pridružili su se slikarima Milici Alimpić Ilić, Jeleni Spasojević, Dragani Đurđević i Željku Dragićeviću u kreativnom radu.
- Radili smo kolaž „Stepenice prijateljstva“ i to pastelnim bojama. Bilo je jako maštovito i kreativno. Dali su svoj maksimum. Zatim smo radili oslikavanje pločnika u glavnoj lici gde su nam se pridružila i ostala deca koja su bila slučajno u prolazu. I to je bilo zanimljivo, lepo, divno ““ rekla je Milica.
Uz pomoć slikarke Jelene Spasojević deca su uspela da na platnu veličine dva metra sa metar prikažu „Podvodni svet“.
- Priključivali su nam se i ljudi, slučajni prolaznici, ko god je želeo da slika. Rad koji je fenomenalan biće poklonjen Centru za socijalni rad ““ naglasila je prof. slikanja Jelena.
Mini teatar
Na bini ispred Kulturnog centra predstavom „Vojskovođa, generala i vojvoda“, posvećenom životu i delu Stepe Stepanovića, predstavili su se članovi Dramske sekcije OŠ „Vojvoda Stepa Stepanović“ Lipolist. Rađena po scenariju i u režiji nastavnice srpskog jezika Ane Živanović predstava je bazirana na nizu anegdota iz vojvodinog života. Učenici OŠ „Jevrem Obrenović“ izveli su adaptaciju čuvene komedije Koste Trifkovića „Čestitam“, dok su deca iz OŠ „Nikolaj Velimirović“ sve prisutne proveli u daleku prošlost Šapca oživevši likove i događaje toga vremena u predstavi „Stari Šabac“. „Mini teatar“ zatvorili su učenici Produženog boravka OŠ „Nata Jeličić“ pričom o međuljudskim odnosima drugara u školi, ljubavi, prijateljstvu i učenju. Dobro poznate „Siledžije u školi“ i ovoga puta poslale su poruku da samo drugarska ljubav, lepo ponašanje i obrazovanje od njih mogu da načine prave ljude.
Otvorena galerija skulptura
Zahvaljujući članovima neformalne grupe „Kombinart“ Šapčani su imali priliku da se prošetaju kroz pravu umetničku galeriju skulptura na otvorenom. Trinaestak radova u terakoti, drvetu, kamenu, plastici, metalu na najbolji mogući način predstavio je keramičara Milana Rakića i vajare Vladu Spasojevića, Miodraga Samardžića, Sašu Stamenkovića, Miloša Blagojevića i Milenu Obradović.
- Nismo hteli da vršimo neku selekciju nego je svako prikazao ono najbolje. Izložbom „Prestiž“ hteli smo da našim sugrađanima ponudimo nesvakidašnji ugođaj ““ rekla je Milena Obradović.
U isto vreme na autobuskim stajalištima prolaznici su imali priliku da pogledaju štampane radove likovnih umetnika.
Dečje igrarije
Mališani vrtića „Proleće“, „Poletarac“ i „Mladost“ prošlog petka pokazali su svoj sportski duh. „Dečje igrarije“ ispred zgrade Gradske uprave u pešačkoj zoni privukle su i veliki broj prolaznika.
- Deca treba prirodno da odrastaju uz igru. Mi se samo trudimo da im pružimo to kroz naš svakodnevni rad. Ovo je samo mali prikaz naših aktivnosti koje svakodnevno radimo. Igre su velika radost za decu ““ rekao je Zoran Petrović, vaspitač predškolske grupe u Drenovcu.
Oduševljenje nisu krili ni Sara Vraštanović iz Vrtića „Proleće“ i Mihailo Kuzmanović iz Vrtića „Mladost“.
- Ovaj sport, atletika i Olimpijada, su za naš grad ““ rekla je Sara.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa