Info

30. april 2015.30. apr 2015.
SOVE IZ MIOKUSA NAŠLE UTOČIŠTE NA PALIĆU

„UŠARE“ NA SIGURNOM

Rajko Jančikić i Dragana Maletić, uz pomoć Veterinarske stanice „Šabac“ i dobrih ljudi, spasli šest mladunaca sove
Polovinom aprila na imanju u Miokusu, Rajko Jančikić i Dragana Maletić pronašli su četiri mladunčeta sove, koja su ispala iz gnezda. Dvoje ljubitelja životinja uz podršku prijatelja i stručnjaka iz Veterinarske stanice „Šabac“ najpre su mladuncima „male ušare“ obezbedili adekvatnu hranu, smeštaj i negu, a potom i organizovali prevoz pripadnika ove ugrožene životinjske vrste na Palić, u tamošnji Zoološki vrt.
- Ptiće sam našao slučajno, u travi. Kada sam ugledao prvo, mislio sam da nije živo, pošto je ispalo iz gnezda. Na svu sreću, svi su bili zdravi. Kod nas su lepo napredovali, ali su im bili potrebni bolji uslovi za život. Žao mi je što moramo da ih napustimo, jer smo se veoma lepo družili. Brigu o njima preuzeo je Zoološki vrt na Paliću, pošto oni imaju centar za prijem sova. Siguran sam da će tamo imati najadekvatniju moguću negu dok ne budu pušteni u prirodu, kaže Jančikić.
Veliku podršku Rajko i Dragana imali su od direktora Veterinarske stanice „Šabac“, Davora Šašića, koji je uspostavio kontakt sa Zoološkim vrtom na Paliću, gde su sove nastavile svoje odrastanje. Put severa Srbije krenulo je šest sova, pošto su u međuvremenu prnađena još dva mladunčeta.
- Sove su neverovatno korisni činioci ekosistema. Ovde se radi o mladim „ušarama“, odnosno utinama, koje su zakonom zaštićena vrsta u Srbiji. Zabranjeno je izlovljavanje i uznemiravanje ovih ptica. Veoma mi je drago da će ovi mladunci imati dobre uslove za razvoj na Paliću, a veliku zahvalnost dugujemo Rajku i Dragani, koji su pokazali da nije slučajnost što se ovakve situacije dešavaju ljudima koji vole i poštuju životinje. Veterinarska stanica „Šabac“ im je pomogla pri nabavci hrane za mladunčad dok nisu transportovana, a koliko smo čuli, posebno im se svidela zečetina, navodi Šašić.
Druženje sa životinjama nije nepoznato Dragani i Rajku. Mnogim Šapčanima Jančikić je godinama unazad poznat kao veliki zaljubljenik kako u obične, tako i „egzotične“ životinje. Prošle godine, njih dvoje su spasli i veliki broj zmija.
Sove su veliki čuvari prirode. Porodica sova dnevno ulovi 8 do 12 miševa, čime u velikoj meri doprinose zaštiti poljoprivrednih useva.
M.S.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa