Info

7. maj 2015.7. maj 2015.
PREKOGRANIČNA SARADNjA SA BOSNOM I HERCEGOVINOM ZA UBLAŽAVANjE

POSLEDICA POPLAVA

Prošlog petka u hotelu “Sloboda“ predstavljen je projekat prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine. Promovisan je treći poziv za dostavljanje projekta Prekograničnog programa koji ima za cilj ublažavanje posledica poplava i aktivnosti vezane za prevenciju poplava.
Pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije u Vladi Srbije, Sandra Šimić, pojasnila je da oni u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije Bosne i Hercegovine i delegacija EU u Srbiji i BiH, sprovode ovaj program koji se finansira kroz Instrumente za predpristupnu pomoć.
-Poziv se odnosi isključivo na saniranje posledica poplava i prevenciju budućih posledica prirodnih nepogoda i katastrofa. Ukupna vrednost sredstava koja su na raspolaganju su 3,6 miliona evra. Rok za prijavljivanje projekata je do 30. jula, rekla je Šimićeva i ohrabrila sve korisnike koji žele da prijave projekte u ovoj oblasti da dođu na njihove radionice da čuju kako se prijavljuju projektuju, kako izgledaju formulari i da učestvuju.
Nemanja Nešić, šef Zajedničkog tehničkog sekretarijata za prekogranične programe, naveo je da im je cilj da potencijalnim aplikantima pokušaju da predstave sva pravila i kriterijume koji su neophodni za podnošenje predloga projekata. Takođe, želeli su i da prenesu reči podrške za sve koji su pretrpeli posledice majskih poplava ili imaju određene intervencije koje su potrebne kao vid prevencije za buduće poplave. Istakao je da prekogranična inicijativa daje dodatnu vrednost projektima, kao i da očekuje veliki broj kvalitetnih projekata.
Zamenik gradonačelnika Šapca, Nemanja Pajić, podsetio je na loša iskustva sa prošlogodišnjim nezapamćenim poplavama. Rekao je da su izvučene pouke i zaključci na čemu treba raditi kako se ne bi u budućnosti nešto slično ponovilo.
-Već smo ostvarili prekograničnu saradnju sa Slavonskim Brodom i radimo na jednom projektu na istu temu. To će pomoći da naši građani budu bezbedniji i da spremno dočekamo buduće poplave. Izvesno je da će poplava biti, samo zavisi koliko ćemo mi biti spremni da odgovorimo, rekao je Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa