14. maj 2015.14. maj 2015.
U ŠabaČkoj Visokoj Školi strukovnih studija za vaspitaČe

MODERAN SPECIJALISTIČKI STUDIJSKI PROGRAM

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta odobrila upis 25 studenata na inovativni studijski program. Savremena koncepcija vaspitanja i obrazovanja specijalista za rad sa decom ranog uzrasta. Javna politika i vaspitno-obrazovna praksa zasnovane na univerzalnim pravima deteta
Visoka škola strukovnih studija za vaspitače u Šapcu je 20. februara ove godine od Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Republike Srbije dobila uverenje o akreditaciji novog studijskog programa specijalističkih strukovnih studija - Obrazovanje strukovnih vaspitača - specijalista za rad sa decom ranog uzrasta i ovlašćenje za upis 25 studenta.
Ovo je peti studijski program koji se u Školi realizuje na drugom nivou visokog obrazovanja. Specijalistički studijski program za obrazovanje vaspitača, koji će biti posebno obučeni za rad sa decom uzrasta do tri godine, predstavlja novinu i značajan napredak u pedagoškom konceptu obrazovanja, utemeljenom na savremenim opservacijama ranog detinjstva, sveobuhvatnom razvoju u tom periodu i njegovom izuzetnom značaju za budući razvoj ličnosti. Program je nastavak obrazovanja strukovnih vaspitača dece jaslenog uzrasta sa osnovnih strukovnih studija.
Usvajanje savremenih znanja i kompetencija kao adekvatan odgovor vaspitača u stvaranju kvalitetnog ambijenta za rano učenje i razvoj je svrha ovog novog specijalističkog studijskog programa. Kompetencije se odnose na razumevanje i kritičko procenjivanje koncepcija o značaju ranog razvoja deteta, na razumevanje uloge vaspitača u podsticanju ranog razvoja. Studijski program koncipiran je tako da odgovori zahtevima novih, transformisanih predškolskih ustanova, kao i podignutom kvalitetu programa i usluga u njima, podignutim nivoom kompetencija vaspitača. Pored sticanja kompetencija, koje studentima omogućavaju trogodišnje strukovne studije, svrha je da se studenti na savremenim specijalističkim studijama osposobe u punom kapacitetu za primenu instrumenata rane nege i vaspitanja, kao uslova za razvijanje posebne osetljivosti za potrebe, interesovanja i prava deteta ranog uzrasta. Novi specijalistički studijski program omogućuje krajnju osposobljenost budućeg vaspitača - specijaliste za kompleksno sagledavanje svoje profesionalne uloge, profesionalne i lične odgovornosti za kvalitet svoga rada i za kontinuirani proces samoevaluacije i unapređivanja vlastite delatnosti, kako bi njegov rad na adekvatan način pripremao dete za aktivnu ulogu u daljem učenju.
Strukovni vaspitač - specijalista za rad sa decom ranog uzrasta biće osposobljen za razumevanje i kritičko procenjivanje koncepcija o značaju ranog razvoja deteta, imajući u vidu novija istraživanja koja pokazuju da je novorođenče daleko sposobnije nego što se ranije mislilo, da su prve godine života period najbržeg razvoja mozga, ali i da se ovi temelji ne mogu uspostaviti bez kvalitetne i podsticajne sredine.
Savladavanjem ovog specijalističkog studijskog programa na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Šapcu, student stiče opšte i predmetno-specifične sposobnosti koje su u funkciji njegovog budućeg kvalitetnog rada sa decom ranog uzrasta, što u savremenim uslovima znači osposobljenost za ulogu kreatora, organizatora i kritičara sopstvene prakse. To podrazumeva umešnost za integrisani pristup negovanju, razvoju, vaspitanju i obrazovanju dece od 6 meseci do 3 godine, za partnerski odnos sa decom i roditeljima, za kontinuiranu samoevaluaciju, istraživanje, sistematsko preispitivanje, menjanje i usavršavanje, za razumevanje i unapređivanje sopstvenog rada.
U skladu sa savremenim koncepcijama vaspitanja i obrazovanja, kao dinamičkih, fleksibilnih, interaktivnih i otvorenih procesa u razvoju i emancipaciji deteta, na ovim studijama studenti će biti osposobljeni da izgrađuju autentičan program, koji se, dodatno, temelji na shvatanju da je dete aktivno, interaktivno i kreativno biće; da je svako dete osobena ličnost, sa sopstvenim stilom i načinom učenja, tempom razvoja i temperamentom; sa urođenom radoznalošću i motivacijom za učenje i otkrivanje; dete uči i saznaje kada ima lični razlog za učenje, kada je prihvaćeno i uvaženo; ono uči putem vlastite aktivnosti, uči i saznaje kroz igru.
Studenti ovog studijskog programa biće osposobljeni da postojeći program razvijaju u saradnji sa decom i roditeljima, u vezi sa individualnim potrebama i interesovanjima dece. Oni će steći kompetencije autonomnog razvijanja programa, izbora aktivnosti i sadržaja, oblika i sredstava, rečju, autonomnog metodičkog pristupa. Taj pristup će se ogledati u otkrivanju i prepoznavanju različitih dečjih mogućnosti i interesovanja; u stvaranju fleksibilnih vaspitnih situacija, koje će se pretvoriti u provokacije i prilike za učenje; u usmeravanju dece da istražuju i uočavaju odnose među pojavama koje ih okružuju; u strukturisanju i sistematisanju dečjeg znanja i nuđenju novih izvora saznanja; u podsticanju konstruktivne razmene među decom; u razvijanju pedagoške zajednice dece, roditelja, vaspitača; u širenju mreža mesta za učenje, u korišćenju životnih situacija, kao prilika, za učenje.
Obavezni predmeti na ovom specijalističkom studijskom programu (Rani razvoj deteta, Nega i vaspitanje dece ranog uzrasta i Vaspitni rad sa decom ranog uzrasta) omogućuju budućem vaspitaču da stekne potrebne metodičke kompetencije za rad sa decom ranog uzrasta u institucijskom kontekstu. Strukovni vaspitač - specijalista za rad sa decom ranog uzrasta moći će da odgovori na zahteve javnih politika, čiji se odnos prema ranom razvoju dece u značajnoj meri promenio u velikom broju zemalja, pa i u našoj zemlji. Republika Srbija se obavezala da, u okviru realnih mogućnosti, obezbedi svakom detetu adekvatne uslove za rani razvoj i učenje, kao i aktivnu ulogu samog deteta u oblikovanju sopstvenog razvoja po principu Marije Montesori: „Pomozi mi da uradim sam!“ Među izbornim predmetima nalaze se i oni koji podržavaju matične oblasti metodika, ali i oni koji se tiču opštih ciljeva predškolskog vaspitanja i obrazovanja - da se doprinese celovitom razvoju deteta, da se stvore uslovi za razvoj njegovih sposobnosti i osobina ličnosti, da se proširuju iskustva, izgrađuju saznanja o sebi, drugim ljudima, svetu, da se stvore osnove za sticanje novih oblika učenja, saznavanja i ponašanja. Predmet Istraživanje u oblasti vaspitanja i obrazovanja buduće strukovne vaspitače - specijaliste osposobljava za istraživačke postupke i projekte u radu sa decom, za adekvatnu evaluaciju i kritički odnos prema sopstvenoj praksi..
U sadržajima svih predmeta na ovom studijskom programu, posebno se neguju znanja i kompetencije budućeg vaspitača koji se tiču psihologije dečje igre, dečjih prava, baštine, saradnje sa porodicom.
Novi program afirmiše interaktivne i aktivne oblike rada, samostalnost rada studenata, podstiče studente na kreativan pristup, razvija kritički odnos prema ponuđenim modelima, sposobnost dolaženja do novih, kreativnih rešenja. Metode izvođenja nastave su, pored predavanja i vežbi, radioničarski rad, diskusije, mentorski rad, konsultacije, samostalno istraživanje, izrada projekata, samostalne i timske prezentacije.
Zakon o visokom obrazovanju, koji je preinačio koncept uloge univerzitetske nastave, zasnivanjem novih studijskih programa na principima Bolonjske deklaracije 2003. godine, sa ciljem priključivanja Srbije evropskom prostoru visokog obrazovanja, obavezivanje naše zemlje da će javnu politiku i praksu prema deci zasnovati na univerzalnim pravima (pravo na život i razvoj, najbolji interes deteta, nediskriminacija i participacija, i Pravilnik o opštim osnovama predškolskog programa, koji je doneo Nacionalni prosvetni savet, odredili su, u krajnjem, svrhu specijalističkog studijskog programa za obrazovanje strukovnih vaspitača - specijalista za rad sa decom ranog uzrasta. na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Šapcu.
U školskoj 2015/2016. godini biće upisana prva generacija od 25 studenata, a dobrodošlica je upućena svim svršenim strukovnim vaspitačima.
Upis počinje od 15. juna.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa