21. maj 2015.21. maj 2015.
TRINAEST GODINA RADA JKP PARKING

SITUACIJA MNOGO BOLjA NEGO RANIJE

Izgradnjom parkirališta u dvorištu Doma vojske dobijeno je još 50 parking mesta. Uređenjem parkinga na Tiršovom vencu rešen problem svih stanara tog naselja. Obeležavanje novom horizontalnom signalizacijom parking mesta počeće u junu
JKP Parking-Šabac već 13 godina uspešno služi građanima Šapca. Godišnjica je obeležena u aprilu. Direktor preduzeća, Bojan Kalanović, tim povodom pravi osvrt na rezultate postignute u prethodnom periodu. Takođe, smatra da imaju dovoljno iskustva i znanja da mogu realno planirati i predvideti komunalne delatnosti koje obavljaju, kao i budućnost preduzeća.
-Mislim da smo danas svi svedoci uspešnih godina koje su zapravo bile godine razvoja i rasta našeg preduzeća. Na dobar način smo javne površine koje su predviđene za parkiranje privelo svojoj nameni. Mi danas upravljamo sa 1.504 parking mesta koja se nalaze, ili pak pripadaju, najužem gradskom jezgru i koja se takođe nalaze ili pripadaju svim ključnim ulicama i saobraćajnicama u našem gradu. Stariji sugrađani i svi oni sa dobrim sećanjem i pamćenjem, sigurno se sećaju perioda i načina parkiranja pre osnivanja našeg preduzeća. Gotovo da iz tog perioda nismo imali ulicu i raskrsnicu u kojoj nisu postojali problemi vezani za parkiranje i gotovo da je postojao vrlo mali broj trotoara koji nisu bili ili zakrčeni ili na kojima se nije nalazilo i po nekoliko nepropisno parkiranih vozila. Danas, 13 godina posle, stanje je znatno povoljnije. Trotoari ili delovi trotoara koji su namenjeni pešačkom saobraćaju, vraćeni su pešacima. Umnogome je smanjen broj nepropisno parkiranih vozila, što na kolovozima što na trotoarima, i danas je situacija mnogo bolja, navodi Kalanović.
Ističe da oni u preduzeću na JKP Parking-Šabac gledaju kao na jedno u nizu komunalnih preduzeća koja se staraju o komunalnom redu i komunalnoj kulturi u našem gradu. Njihov strateški cilj je povećanje nivoa komunalnog reda i komunalne kulture u oblasti mirujućeg saobraćaja.
Prethodnih mesec dana izgrađeno je još jedno parkiralište koje se nalazi u dvorištu bivše zgrade Doma vojske. Težište aktivnosti bilo je upravo na završetku ovog projekta, u ulici Cara Dušana.
-U sklopu buduće rekonstrukcije gradskog trga, gde je planirano ukidanje parkirališta kod Zelenog venca, bili smo prinuđeni da raspoloživi prostor rekonstruišemo i da stvorimo nove parking kapacitete kako se ne bi osetio nedostatak parking mesta i prostora u samom centru grada. Izgradnjom parkirališta dobili smo 50 parking mesta koja su u upotrebi već od 04. maja i gde je planirano da se sa otpočinjanjem organizovanog parkiranja krene od 01. juna, kaže Kalanović.
Prilikom osmišljavanja parkirališta vodili su dosta računa da to ne bude prostor samo sa parkiranim automobilima, nego su se trudili, koliko je to moguće u datim uslovima, da ceo prostor ukrase i zelenim površinama koje bi na neki način oplemenile ukupan ambijent.
-Predvideli smo nekoliko zelenih površina, gde je najdominantnije ostrvo parkirališta koje je već ukrašeno , gde smo posadili travu i za koje očekujemo da u estetskom smislu izgleda još lepše nego što je trenutno. Moram da istaknem da su pohvale za izgled parkirališta već stigle, pogotovo što mnogi prepoznaju naš trud da nam prilikom izgradnje nije bio prioritet samo broj parking mesta koji može da se izvede na datom prostoru nego celokupan izgled koji parkiralište može da ima, objašnjava direktor.
Prošle godine na prostoru Tiršovog venca izgrađeno je parkiralište koje je rešiklo problem parkiranja na tom mestu. Prema Kalanovićevim rečima ovaj projekat je realizovan na zahtev građana koji žive u neposrednom okruženju pomenute lokacije.
-Moram da istaknem da su stanari celog stanarskog bloka do izgradnje parkirališta zaista bili u velikom problemu kada je parkiranje u pitanju. Veliki broj stambenih objekata i poslovnog prostora i sama gustina čitavog naselja zadavala je dosta muke ljudima koji tu žive. Ceo prostor karakterišu objekti visoke spratnosti sa velikim brojem stambenih jedinica i velikim potrebama za parkiranjem koje je trebalo urediti i organizovati. Pored nedostatka prostora koji je bio evidentan, ceo prostor je karakterisao i veliki broj nepropisno parkiranih vozila koji su se nalazili ujedno i na kolovozu i na trotoaru kao i veliki broj vozila koji se nalazio upravo na novoizgrađenom parkiralištu Tiršovog venca.
Kalanović naglašava da u prošlosti kada se zidalo i kada je naselje nastajalo, nije se posvetila puna pažnja prostoru koji će biti neophodan za saobraćaj i vozila. Smatra da se zanemarilo koliki će prostor biti neophodan kada čitavo naselje, zbog svojih sadržaja, blizine sa samim centrom grada i njegovim centralnim pešačkim zonama, kao i same atraktivnosti zone bude postao privlačan ne samo za život nego i za rad i privređivanje.
-Prošle godine smo upravo imali takvu situaciju, kada smo uvodili organizovano parkiranje morali smo da na jednom relativno malom prostoru pomirimo sve potrebe koje jako urban život postavlja ispred nas. Preusmeravanjem saobraćaja i kružnog kretanja i izgradnjom parkirališta dobili smo nove neophodne parking kapacitete koji ne samo da su podmirili potrebe čitavog naselja i ljudi koji tamo žive nego smo dobili dovoljno prostora koji je ostao i na raspolaganju svim našim korisnicima koji imaju potrebe za parkiranjem svojih vozila u samoj i neposrednoj blizini centra grada. Još jedna novina koja se ticala Tiršovog venca je bila ta da smo na tom prostoru formirali jedinstveni zajednički stanarski sektor, kaže Kalanović.
To u praksi znači da stanar na Tiršovom vencu po povlašćenoj stanarskoj karti od 350 dinara mesečno, može da se parkira na celom prostoru Centra 1 Tiršovog venca, kao povlašćeni korisnik javnih parkirališta. Kalanović ističe da je formiranjem takvog stanarskog sektora problem bukvalno svakog stanara Tiršovog venca rešen. Stanar, ukoliko trenutno nema slobodnog mesta ispred baš njegove zgrade kao povlašćeni korisnik svoje parkiranje može da realizuje bilo gde na celom prostoru Tiršovog venca.
-Pored mnogih pohvala za učinjeno imali smo i kritike koje su se odnosile na rupe koje su se posle izvesnog vremena pojavile na novoizgrađenom parkiralištu. Zapravo do oštećenja je došlo na saobraćajnici parkirališta i one se pojavljuju u zimskom periodu ili prilikom većih padavina kada inače zbog meteoroloških uslova i dolazi do oštećenja na putevima. Mi smo već sa prvim lepim danima u 2015. godini, kada su se vremenske prilike stabilizovale, popravljali saobraćajnicu parkirališta i sanirali mesta gde su se prilikom većih padavina formirale bare.
Narednog meseca počeće sa obeležavanjem novom horizontalnom signalizacijom parking mesta. To je deo redovnih godišnjih poslova koji se odnose na obeležavanje horizontalnom signalizacijom parking mesta na kojima se vrši organizovano parkiranje. Tokom juna meseca očekuju dovoljan broj lepih i sunčanih dana koje će iskoristiti za ove aktivnosti.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa