28. maj 2015.28. maj 2015.

poruke szo

Povodom ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima, SZO poziva sve države da zajedno deluju kako bi se zaustavila nezakonita trgovina duvanskim proizvodima, veliko globalnog problema, koji se odražava na zdravstvene, pravne i ekonomske ključne poruke SZO za javnost u svim državama sveta.
Nezakonita trgovina duvanskih proizvoda je štetna za vaše zdravlje i vaše interese iz sledećih razloga:
Nezakoniti duvanski proizvodi su lako dostupni mladima i podstiču njihovo eksperimentisanje sa upotrebom duvana.
Takvi proizvodi takođe stvaraju zabludu kod mladih korisnika duvana i obmanjuju ih jer nemaju zdravstvena upozorenja i čak u nekim slučajevima deca se regrutuju za nezakonitu prodaju ovih proizvoda.
Nedozvoljena trgovina smanjuje prihod od poreza državnog budžeta, a taj novac bi mogao biti utrošen za druge potrebe javnosti i pružanje javnih usluga, umesto da bude usmeren u kriminalne tokove.
Nedozvoljena trgovina duvanom jača korupciju i slabi dobro upravljanje državom.
Pozivi na akciju
Za političare
Političari treba da shvate da nezakonita trgovina duvana, ne samo da uvećava globalnu epidemiju korišćenja duvana i dovodi do drugih štetnih posledica po zdravlje, nego ima i neželjene posledice kroz finansiranje organizovanog kriminala, uključujući drogu, trgovinu ljudima, oružjem, kao i terorizam.
Neophodna je ratifikacija Protokola za zaustavljanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima kao odgovor na finansijske, pravne i zdravstvene posledice nastale zbog nedozvoljene trgovine duvanskim proizvodima.
Za javnost
Stanovništvo treba da prepozna negativne zdravstvene, ekonomske i socijalne uticaje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima i njihovu povezanost sa organizovanim kriminalom u trgovini ljudima i drogom.
Stanovništvo treba da učestvuje u kampanji za obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima i aktivnostima u kojima je cilj podizanje svesti o problemu duvana. Ove aktivnosti bi trebalo da uključe i medije radi širenja poruka i saveta koje će pokrenuti države i SZO u suzbijanju nezakonite trgovine duvanskim proizvodima.
Za akademsku zajednicu
Akademske institucije bi mogle da preduzmu istraživanja na temu nezakonite trgovine duvanskim proizvodima tako da i dalje dokumentuju štetne uticaje duvana, a u isto vreme da ističu korisne efekte na zdravlje ako bi država finansirala kontrolu kriminalnih aktivnosti kroz suzbijanje trgovine nezakonitim duvanskim proizvodima.
Jedna od oblasti istraživanja bi mogla biti uloga duvanske industrije u pružanju podrške nezakonitoj trgovini duvanom.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa