28. maj 2015.28. maj 2015.
ZJZ SA UČENICIMA MEDICINSKE ŠKOLE OBELEŽIO 31. MAJ

PORASTAO BROJ PUŠAČA

Ovogodišnja tema Svetskog dana bez duvanskog dima, koji se od 1987. godine obeležava 31. maja je “Zaustavljanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima“. Prema istraživanjima i podacima dobijenim od strane svih carina na svetu, jedna od 10 cigareta i drugih duvanskih proizvoda, nabavljeni su nezakonito.
Proteklog petka, Zavod za javno zdravlje Šabac, u saradnji sa Srednjom medicinskom školom “Dr Andra Jovanović“, pridružio se akcijama Svetske zdravstvene organizacije. Direktorka Zavoda, prim. dr Milijana Popović, ukazala je na značaj podizanja svesti u vezi sa posledicama koje izaziva nezakonita trgovina duvanskim proizvodima, posebno kod mladih i stanovništva sa niskim prihodima.
- Ovogodišnja kampanja je fokusirana na pacijente koji dolaze u Zavod za javno zdravlje Šabac i korisnike naših usluga. Na žalost, broj pušača je porastao u odnosu na poslednje istraživanje, posebno kada je reč o mlađoj populaciji. Moramo preduzeti ozbiljne korake u tom smislu, jer promocije zdravlja i kampanje daju svoje učinke, što je jasno kada se uporede istraživanja iz 2000., 2006. i 2013. godine.
U saradnji sa volonterima iz “Zelene“ škole, zaposleni su delili savete i promotivni materijal. Akciju protiv duvanskog dima, podržao je i bivši pušač - Mihailo Makević sa Letnjikovca, koji je svojim primerom ukazao na štetne posledice, višegodišnjeg konzumiranja cigareta.
Naša sugrađanka, Kristina Vučićević, prenosi svoje iskustvo: “Bila sam pušač od druge godine srednje škole. Pušila sam dva pakla dnevno, skoro tri decenije. Razlog zbog kog sam prestala sa tom navikom je rođenje deteta. Osećam se odlično, da sam znala koliko je lako, uradila bih to mnogo ranije. Kad ja mogu, mogu svi“.
Prema istrazivanjima iz 2006. godine, smanjen je broj pušača u odnosu na 2.000 godinu, ali je, na žalost, prema poslednjim istraživanjima iz 2013., povećan broj pušača, naročito u mlađoj populacionoj dobi.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa