11. jun 2015.11. jun 2015.
GRAĐANSKA INICIJATIVA

GRADOVI POBRATIMI

Pobratimstvo ili bratimljenje je stari indoevropski običaj svojstven ratničkim staležima. Nastao je iz praktične potrebe da u borbama ratnik ima nekoga ko će mu pomoći u slučaju nevolje ili ranjavanja. U srpskom narodu je taj običaj bio veoma čest i neretko se obavljao i kroz crkveni obred.
U modernim vremenima, ovaj običaj uzajamne povezanosti i saradnje prelazi i na gradove. Tako da je u svetu običaj da grad sa jednim ili više gradova bude partner - grad pobratim. Takva veza se najčešće ogleda u kulturnoj ili humanitarnoj saradnji ovih gradova.
Istražujući sa kojim gradovima Šabac ima pobratimski odnos i kakva je saradnja do sada ostvarena, logično smo krenuli od zvaničnog gradskog sajta. I već tu smo naišli na probleme. Na ovom sajtu postoji strana „Gradovi pobratimi“ i tu su, kroz grafičke prikaze povelja o bratimljenju, nabrojani: Kralupi (Češka), Argostoli (Grčka), Fudzima (Japan) i Kirjat Ata (Izrael). Osim pukog nabrajanja ovih gradova o njima nema nikakvih podataka (za dva grada nema čak ni podatak koje godine je povelja potpisana), a same povelje su grafički prikazane u takvoj rezoluciji da ih je nemoguće pročitati.
Istražujući dalje, u bazi podataka Stalne konferencije gradova i opština, pronašli smo da se, pored gore navedenih, kao pobratimi Grada Šapca navode i: Bijeljina, Brčko, Lopare, Tuzla, Ugljevik i Zvornik (svi u BiH). U još nekim izvorima do kojih smo došli, kao grad pobratim pominje se i Ivanovo (Rusija). Ostali smo u nedoumici da li je gradski sajt nepouzdan i neažuran ili su podaci dobijeni iz drugih izvora netačni.
Bilo kako bilo, činjenica je da prosečan stanovnik Šapca, o gradovima sa kojima se naš grad pobratimio ne zna ništa, a da i oni koji žele da znaju, nemaju odakle da se informišu. Tamo, gde bi zvanični podaci najpre trebalo da stoje, na zvaničnom gradskom sajtu, tih podataka nema (zvanični sajt grada Kralupi se može pratiti i na srpskom jeziku). Pored toga što nema informacija o samim gradovima, nema ni podataka o dosadašnjoj saradnji, kako se ona trenutno odvija, niti šta se čini da se ona produbi.
Mišljenja smo da je bratimljenje gradova lep običaj koji sa sobom nosi ogroman neiskorišćeni potencijal za upoznavanje i saradnju, pre svega mladih ljudi. Da bi se prijateljstvo gradilo i ojačavalo, neophodno je da se najpre “prebrojimo“, da se upoznamo, da se intenzivira kulturna i sportska razmena i saradnja, a sa ovim će se otvoriti i mogućnosti za snažniju privrednu interakciju.
Zbog svega navedenog GI KORAK je gradonačelniku uputila inicijativu:
1. Da se na zvaničnom gradskom sajtu, stranica posvecena gradovima pobratimima, preuredi tako da na njoj budu navedeni svi gradovi pobratimi. Da se navede kada je i kojim povodom, sa svakim od ovih gradova, potpisana povelja o bratimljenju, te da se objave tekstovi samih povelja. Da o svakom od gradova pobratima budu objavljeni osnovni podaci i zanimljivosti. Da se redovno objavljuju informacije o ostvarenoj saradnji, kao i da se na gradskom sajtu postave linkovi ka zvaničnim internet- prezentacijama svih gradova pobratima.
2. Da se u gradskim parkovima po jedna zelena površina posveti gradovima pobratimima. Na ovim prostorima bi se postavile prigodne table sa poveljama o bratimljenju, a sami prostori bi se, u estetskom smislu, uz sugestije i saradnju sa gradovima pobratimima, uredili po uzoru na neki prostor iz ovih gradova (replike spomenika, fontana...). Ovo bi ujedno bila prilika i za oživljavanje međusobne saradnje.
3. Da se priredi najmanje po jedna nastavna jedinica posvećena gradovima pobratimima, a koje bi se izvodile u okviru nastave geografije u osnovnim i srednjim školama i čija uloga bi bila upoznavanju najmlađih Šapčana sa gradovima pobratimima grada Šapca.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa