25. jun 2015.25. jun 2015.
IZVIĐAČI

BUDI SPREMAN ““ BUDI KORISTAN

Ministarstvo odbrane Republike Srbije raspisalo je konkurs za dodelu sredstava namenskih za učešće u finansiranju programa rada Udruženja koja se zasnivaju na projektima i aktivnostima od značaja za odbranu, u 2015. godini.
Iz Gradskog saveza izviđača Šapca na konkurs se prijavio odred izviđača “Vera Blagojević“ sa projektom “Budi spreman ““ budi koristan“. Partneri u sprovođenju Projekta biće mu odred izviđača “Cer“ iz Majura i Crveni krst iz Šapca, jedini od društvenih organizacija u opštini.
Projekat “Budi spreman ““ budi koristan“ obuhvata osposobljavanje članova izviđačke organizacije na aktivnosti iz Programa izviđačke organizacije vezanih iz oblasti: orijentacija u prirodi, delovanje u nesrećama sa posebnim osvrtom na spašavanje na vodi, kao i primena stečenih znanja u situacijama upotrebe izviđačkih jedinica sa ostalim organizacijama Civilnog društva, na efikasnom suprostavljanju u odbrani od prirodnih katastrofa i zaštiti ljudi i dobara u slučaju poplava.
Projekat “Budi spreman ““ budi koristan“ realizuje se kroz četiri oblasti ““ orijentacija, preživljavanje u prirodi, Prva pomoć i delovanje u nesrećama ““ traganje i spašavanje na vodi. Obuka i realizacija programa traje tri meseca. Iz izviđačke organizacije uključeno je 40 članova u dve kategorije i 15 volontera iz Crvenog krsta. Program će se realizovati na Letnjikovcu, na Starom gradu na Savi i na Ceru, gde će biti i četvorodnevno bivakovanje.
Program se realizuje u vidu radionica, teoretski i praktično.
Osnovna svrha Projekta je da se stvore preduslovi za lično i kolektivno osposobljavanje članova izviđačkih organizacija i aktivno učešće osposobljenih članova u različitim situacijama u lokalnoj zajednici u kojoj žive, a prvenstveno u jedinicama, a za delovanje u nesrećama u vanrednim situacijama, zatim rad na korisnom trošenju slobodnog vremena mladih, čime se ciljne grupe sklanjaju od štetnih posledica vremena u kome živimo.
Predavanja na sprovođenju Projekta držaće: Fadil Neziri, Savo Dervišević, Miloš Paležević, Zoran Radukić, Pera Trajković, Ivan Petrović, Slobodan Olujić i Miodrag Reljić. Obuku iz alpinistike držaće instruktori iz planinarsko-alpinističkog kluba “Čivija“ iz Šapca.
Koordinatori za sprovođenje programa sa MO su Đorđe Milošević i Pera Trajković.
Ispred organizatora odreda izviđača “Vera Blagojević“ na čelu je starešina Savo Dervišević.
Nakon završetka sprovođenja tromesečnog programa polaznici dobijaju Sertifikat o završenoj obuci. Projekat se završava pokaznom vežbom na Starom gradu, uz učešće svih polaznika Projekta.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa