25. jun 2015.25. jun 2015.
U NEKADAŠNjOJ SALI „KASINE“, DANAS „MALOG PARIZA“, VEČE HUMORA

DRIBLING UMA NA MALOM PROSTORU

Uz vrcav humor predstavljena šesta zbirka aforizama Živorada Žiće Petkovića i prva zbirka aforizama karikatura, epigrama i priča Dragana V. Milovića Crnog, u izdanju Narodnog univerziteta Šabac, a u štampi „Čivija print“ Šabac
Vodeći se rečima našeg Nobelovca Ive Andrića: „Mislim široko, a rečima kratko“ s pravom možemo reći da su aforističari ljudi bistrog, britkog uma, a jetkog, oporog jezika. Upravo, šestu godinu za redom, to je dokazao i prof. Živorad Žića Petković svojom novom zbirkom „Naša trpljenja i strpljenja“, što su mogli da vide i čuju svi prisutni prošlog petka u nekadašnjoj sali „Kasine“, danas „Malog Pariza“.
- Žića Petković ne samo da je izrastao u dobrog aforističara nego je njegova opservacija postala široka, misao duboka, a izraz veoma mudar ““ rekao je recezent knjige Stevan Matić, književnik i novinar.
Privilegiju da među prvima pročita još pre šest godina Žićine aforizme, ali i da mu da podstrek da izađe iz anonimnosti i objavi ih, imao je književnik i novinar Milenko Eraković, recezent svih Petkovićevih zbirki.
- Mislim da je ostavio trajan pečat u istoriji srpskoga aforizma, a usudio bih se reći i srpske književnosti. Aforizmi Žiće Petkovića su ne samo čitljivi i ne samo duhoviti. Oni su dubokoumni. Izrastaju iz rekao bih najboljeg iskustva Vukovog kraja, Vukovog jezika i misli koje je Vuk Karadžić ostavio, pre svega, na ovom podneblju, a onda na srpskom kulturnom prostoru. Mogu sa ponosom i sa sigurnošću da tvrdim da su aforizmi Žiće Petkovića trajno zabeleženi u duhovnom stvaralaštvu na ovim prostorima i da on velikim korakom ulazi u svet književnosti. Kako je rekao Majakovski: „Malo je veselja na našoj planeti. Neka nas budućnost sa radošću veže. Na ovom svetu nije teško mreti. Izgraditi život daleko je teže.“ Zato mislim da Žića Petković svojim aforizmima gradi jedan svet ne samo kritičkog smeha, nego svet podrške, buđenja i nade u ovom smutnom i teškom vremenu kad nam je knjiga verovatno poslednja stvar koju uzimamo u ruke i kad se samo retki i samo u pojedinim trenucima okrenemo knjizi kao najboljem i najvećem čovekovom prijatelju ““ istakao je Eraković.
Pričom o Živoradu i druženju sa njim univerzitetski profesor dr Dragutin Mirović otvorio je junsko popodne posvećeno aforizmima.
-Otprilike istom sastavu sam se obratio pre sedam godina prvi put i mogu vam reći da sam imao tremu. Da nije bilo vas, vaše podrške, lepog mišljenja verovatno ne bih uradio šestu knjigu nego bih stao kod one prve, eventualo druge. Kako sve to ide i kakva su vremena hteo-nehteo ja ću morati još da radim. Recezenti su rekli ono što su imali da kažu ali u svakoj knjizi su ponešto dodali. Najviše i najjasnije su rekli u onoj prvoj, a u stvari tu su motivisali sebe, a i mene. Sebe da to pooštravaju sito, a mene da izoštrim bolje olovku kad pišem. Imam običaj da kažem nije meni glava bela zbog pameti nego zbog iskustva. A kad se nakupilo iskustva onda sam ga ja pretočio u knjige ““ dodao je uz osmeh Petković koji je za kraj prijateljima, poštovaocima njegovog rada, podelio po primerak nove zbirke.
Govoreći o prvoj Milovićevoj zbirci aforizama karikatura, epigrama i priča „Čvorište“ jedan od recezenata, među kojima je i Milenko Eraković, prof. Dušan Milošević istakao je da je autor na malo strana pokušao je da pokaže ko smo, kuda idemo, šta možemo, a šta ne možemo.
- Kvalitet ove knjige i Milovićevog rada je u tome što je pokazao i dokazao da smo mi Srbi pametan narod. Samo je pitanje kako mi tu pamet koristimo. A ta naša pamet zna da bude i troma, spora, uparložena i da nam ponekad ne koristi. Ovo je pokušaj Dragana Milovića da nas učini boljim. Verujem da je u svom prvom pokušaju to i uspeo. A to je samo jedan od razloga zašto ovu knjigu najtoplije preporučujem.
Zahvalivši se na podršci Živoradu Žići Petkoviću, Branku Staniću, Milenku Erakoviću i svima koji su pomogli da knjiga ugleda svetlost dana Milović je obećao da je ovo samo prva od tri knjige koje namerava da objavi.
-Ovu knjigu sam napisao učeći od velikog džentlmena Živorada Žiće Petkovića kada sam mu ilustrovao knjige, a posvećujem je mojoj supruzi za trideset godina braka. Imam želju da se posle treće knjige svi nađemo u istom sastavu.
Aforizme tokom jednočasovnog druženja čitali su Jasmina Tanasić i Vesna Mijatović, prof. razredne nastave u OŠ „Nata Jeličić“ i glumac Veljko Eraković.
Živorad Žića Petković rođen je 1949. godine u Filipovićima. Osnovnu školu završio je u Dragincu, a gimnaziju u Loznici. Na Višoj pedagoškoj školi studirao je matematiku, a Učiteljski fakultet završio u Bijeljini. Gotovo ceo svoj radni vek proveo je u Radničkom, danas Narodnom univerzitetu na različitim poslovima u obrazovanju odraslih, a zadnjih deset godina na mestu direktora. Oženjen je već četrdeset godina, ima dvoje dece, ćerku Vesnu i sina Aleksandra
Dragan Milović rođen je 1958. u Šapcu gde je završio osnovnu i srednju školu, a Fakultet političkih nauka u Beogradu. Radni vek proveo je u Kazneno-popravnom zavodu gde je obavljao dužnosti od komandira do načelnika. Oženjen je i ima dva sina
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa