25. jun 2015.25. jun 2015.
DVA PROJEKTA SOCIJALNIH USLUGA ULAZE U ZAVRŠNU FAZU

DA NIKO NE BUDE ZABORAVLjEN

Dok radovi na izgradnji objekta za Socijalno stanovanje u ulici Zeke Buljubaše teku po planu, u neposrednoj blizini uskoro počinje sa radom Dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama
Radovi na izgradnji objekta za Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u ulici Zeke Buljubaše na Kamičku obavljaju se planiranom dinamikom. U 36 stanova početkom jeseni useliće se 29 porodica iz Kolektivnog centra u Varni, kao i sedam socijalno ugroženih porodica. Radnici firme „Centrum“ iz Leskovca rade planiranom dinamikom, po projektu koji finansira Evropska unija, a u čijoj realizaciji učestvuje i grad Šabac, koji je obezbedio parcelu, neophodne dozvole, infrastrukturne priključke i stručni nadzor.
- Svi partneri koji učestvuju u realizaciji projekta, a to su Komesarijat za izbeglice, „Hausing centar“ i grad Šabac“, učestvuju u izgradnji ovog objekta. Na ovaj način grad Šabac širi kompetencije u oblasti socijalne zaštite, s obzirom da ćemo u ovaj objekat smestiti sedam domicilnih porodica koje su, po proceni stručne komisije, najugroženije. Ostatak od 36 stanova na korišćenje će dobiti stanari Kolektivnog centra u Varni, čime će taj objekat biti zatvoren, što je i predviđeno državnom strategijom o zatvaranju kolektivnih centara. Površina objekta koji se gradi u ulici Zeke Buljubaše iznosi 2.000 kvadrata, a očekujemo da svi radovi budu završeni u oktobru, kada će se i novi stanari useliti u ovu zgradu, istakao je Milan Vasić, direktor Centra za socijalni rad.
Sa tempom radova upoznat je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je potom posetio Dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama koji se nalazi u neposrednoj blizini. Početak rada ove ustanove inicirao je „Karitas Šabac“, a podršku u realizaciji projekta pružio je grad.
- Suština naše socijalne politike ogleda se u tome da je grad Šabac ove godine značajno povećao budžet za socijalna davanja, sa idejom da niko ne bude zaboravljen. Najveću pažnju posvećujemo ugroženim kategorijama. Po tom pitanju smo iskoračili u odnosu na druge gradove u Srbiji, jer pružamo zaista veliku paletu socijalnih usluga. Mi ćemo se i u budućnosti truditi da obezbedimo što je više moguće novca i da stvorimo uslove koji će omogućiti realizaciju novih projekata iz oblasti socijalne zaštite u Šapcu. Kao grad smo se ozbiljno kvalifikovali ka Evropskoj uniji i njihovim projektima, jer smo do sad sva obećanja koja smo dali ispunili, a istovremeno im predlagali nove ideje i nove projekte, rekao je Zelenović.
Novi objekat u kom će se pružati usluge socijalne zaštite počeće sa radom za desetak dana, a predstavnici „Karitasa Šabac“ navode da je izbor osoba koje će boraviti u ovoj ustanovi obavljen u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Službom psihijatrije Opšte bolnice Šabac.
- Projektom je predviđeno da se u ovom objektu pružaju usluge dnevnog boravka u zajednici za deset osoba iz kategorije osoba sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama. Mi smo već počeli realizaciju ovih aktivnosti, kroz projekat „Pomoć u kući“. Osobe koje će biti smeštene u Dnevnom boravku su već, na neki način, i radno angažovane, što je veoma važan segment ovog projekta, navela je Ivana Korunić iz humanitarne organizacije „Karitas Šabac“.
Predstavnici Gradske uprave naveli su da Šabac prednjači u Srbiji po obimu i kvalitetu usluga socijalne zaštite. Oni očekuju da u saradnji i sa drugim nevladinim organizacijama spektar ovih aktivnosti u budućnosti bude još veći.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa