25. jun 2015.25. jun 2015.
DODELjENE „VIDOVDANSKE NAGRADE“

PONOS GRADA

Poštujući višegodišnju tradiciju grad Šabac i ove godine na Vidovdan nagradio je najuspešnije učenike osnovnih i srednjih škola i njihove nastavnike za postignute značajne rezultate na takmičenjima organizovanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u školskoj 2014/2015. godini
Pod motom „Grad Šabac ponosan na vas“ u nedelju, 28. juna, dodeljene su „Vidovdanske nagrade“. U prepunoj sali Šabačkog pozorišta gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izrazio je svoje zadovoljstvo uspehom šabačkih učenika potvrdivši samim tim da se više uči i radi.
- Zajedno sa vama navijam za bolji Šabac, Šabac mladih, Šabac pametnih, za Šabac koji neguje prave vrednosti. Mi danas nagrađujemo najbolje učenike, najbolje među vama, najbolje u Šapcu. One koji su pobedili na takmičenjima, koji su proneli i nosili ime Šapca, ali se prvenstveno borili za sebe, za srećniju i uspešniju budućnost. Među vama su budući upravljači ovog grada. Možda će među vama biti i onih koji će voditi Srbiju. U svakom slučaju ljudi koji će unaprediti život, koji će se potruditi da svako u svom domenu stvaralaštva uradi najbolje i ostavi ozbiljan i trajan trag iza sebe. Zato mi promovišemo prave vrednosti. Zato ja cenim i poštujem vaš rad i vaš trud. Grad Šabac će u budućnosti nastaviti da radi tako. Pored toga što nagrađujemo najuspešnije učenike, nastavnike i sve one koji su pomogli u njihovom razvoju i radu, mi ćemo se truditi da kroz kampove i neke nove načine, formalnog i neformalnog obrazovanja, podstaknemo da što više dece krene istim putem kojim ste vi sad krenuli. Siguran sam da možemo zajedno da uspemo u tome i zaista ću se truditi da se to desi u budućnosti. Naučni kampovi, matematički, filološki, jedno mesto na kome će Šabac dati priliku svim mladima da se dalje obrazuju i rade. Pozivamo da zajedno učestvujemo u tome, da zajedno radimo na tome i onda uspostavimo vrednosti u društvu koje su u ovom trenutku poljuljane, a koje, siguran sam, svi mi ovde zajednički negujemo. Pošteno obrazovanje, vredan i posvećen rad, uložen trud, na kraju daju rezultate. To ćemo večeras nagraditi zajedno. Zaista sam srećan što vas je ovoliko danas u ovoj sali. To znači da smo na pravom putu. Hvala vam - rekao je gradonačelnik.
Svečanost priređenu u čast najboljih, najvrednijih šabačkih đaka, otvorili su predškolci Vrtića „Bubamara“ izvođenjem predstave „Mali Pariz“. Učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, Aleksa Šarčević, u klasi prof. Stanislava Stanojevića, i Dragoslav Vasiljević, u klasi prof. Katje Pupovac, pokazali su zbog čega je njihova škola među vodećima kada su u pitanju republičke nagrade, izvođenjem Figueredove numere „Los caujaritos“ na gitari i „Španske svite“, peti stav, Isaka Albeniza, na harmonici.
Ove godine 207 učenika i 95 nastavnika primilo je zaslužene nagrade. Od toga nagrađeno je 112 osnovaca i 50 nastavnika i 95 srednjoškolaca i 45 profesora. Ukupan iznos nagradnog fonda za učenike osnovnih škola i nastavike iznosio je 655.000 dinara, a za srednjoškolce i profesore 698.400 dinara.
- Drago mi je zato što neko ceni naš trud i trudi se da nas nagradi za naše uspehe. Nastavnica Jelena Jovanović mi je dosta pomogla u svemu. Dobro sam odradila i završni ispit tako da se nadam da ću upisati društveno-jezički smer u Šabačkoj gimnaziji - rekla je Katarina Ninković, učenica osmog razreda OŠ „Laza K. Lazarević“ koja je osvojila treće mesto na Republičkom takmičenju „Književna olimpijada“.
Među nagrađenima bila je Mina Vasić iz Majura koja je ove godine na Republičkom festivalu muzičkih škola u Negotinu osvojila treće mesto.
- Zadovoljna sam postignutim mada je malo falilo za drugo mesto. Pošto je to za mene bilo prvo veliko takmičenje zadovoljna sam uspehom. Sama ova nagrada od strane grada predstavlja podstrek za dalji rad - rekla je Mina Vasić, učenica u klasi prof. Nebojše Vlaisavljevića na odseku violine u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ u kojoj će od septembra nastaviti školovanje kao srednjoškolka.
Ukupan iznos namenjen nagrađenima u šabačkim osnovnim i srednjim školama u školskoj 2014/2015. godini iznosio je 1.353.400 dinara. Nagrade za učenike bile su u rasponu od 2.000 do 10.000 dinara.
Za najuspešnije đake i studente, podsticaj talentovanim učenicima i usavršavanje nastavnika radi kvalitetnije nastave, grad Šabac je u ovoj godini izdvojio 8,1 milion dinara. Za stipendiranje trinaest studenata opredeljeno je 2,5 miliona dinara, troškove takmičenja četiri miliona, a kupovinu knjiga za 137 „Vukovaca“ 185.500 dinara. Za nagradu „Đak generacije“ namenjeno je ukupno 64.000 dinara, u pojedinačnom iznosu od 8.000 dinara.

O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa