9. jul 2015.9. jul 2015.
ODNOS PREMA ŽIVOTNOJ SREDINI

EKO FOTO 2015

U galeriji Kulturnog centra Šabac, proteklog ponedeljka, otvorena je deseta i retrospektivna izložba umetničkih fotografija EKO FOTO 2015 - Odnos prema životnoj sredini, u organizaciji Centra za foto talente Beograd i Pokret za Šabac Zelenih Srbije. Ovo je retrospektivna postavka, na kojoj su prikazani nagrađeni radovi na proteklih devet. Do sada je obišla tridesetak galerija u dvadeset gradova i mesta u Srbiji.
- Ova postavka predstavlja prizore kojima se niko ne može ponositi. Fotografije poručuju da ne smemo da dozvolimo da se nastavi dalje uništavanje prirodne sredine, nego da moramo da stvorimo takvo društvo u kojem neće biti potrebe da se priroda štiti, jer neće biti ugroženo ni na koji način. Kroz institucije ove države moramo stvoriti uslove da u svaki fabrički dimnjak bude ugrađen filter za prečišćavanje vazduha, da se sve otpadne vode prečišćavaju pre ispuštanja u vodotokove, da se komunalni otpad tretira kao sirovina, a ne kao smeće, da se opasan otpad ukloni na zakonom propisan način, da se spreči dalje smanjivanje površina pod zelenilom u korist parking prostora i tržnih centara, da se zakonom zaštite jedinstvena područja očuvane prirode, istakao je predsednik Zelenih Šapca dr Dejan Pavlović.
Otvaranju izložbe je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić, koji je naglasio da je “poražavajući pogled na retrospektivu prethodnih devet izložbi, jer je vidno da nismo napredovali, ali da postavka daje doprinos podizanju ekološke svesti, koju Grad Šabac podržava“.
Predsednik Centra za foto talente Momir Dragićević, podsetio je prisutne da je izložba posvećena Danu zaštite životne sredine.
- Centar za foto talente osnovan je pre deset godina u Beogradu, kao nevladina organizacija čiji je osnovni cilj popularizacija fotografije i fotografskog stvaralaštva među školskom omladinom. Od svog osnivanja, Centar se bavi okupljanjem, druženjem i obukom mladih zaljubljenika u fotografiju i fotografsko stvaralaštvo. Pre deset godina, Centar je na inicijativu Pokreta gorana Srbije, a pod pokroviteljstvom Foto saveza Srbije, pokrenuo godišnju takmičarsku izložbu fotografija pod nazivom „EKO FOTO - Odnos prema životnoj sredini“, rekao je Dragićević.
Ova izložba svake godine okuplja između 60 i 80 fotografa i foto-amatera koji su članovi svih dvadeset foto klubova iz Srbije, kao i fotografe i foto-amatere samostalne izlagače iz Srbije i inostranstva. Do sada su učestvovali fotografi iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kanade, SAD i Brazila.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa