23. jul 2015.23. jul 2015.
KONFERENCIJA ZA MEDIJE ZELENIH SRBIJE U BOGATIĆU

DVA RADIOAKTIVNA GROMOBRANA

Zeleni Srbije, Pokret za Bogatić, na konferenciji za novinare, održanoj prošle nedelje u maloj skupštinskoj sali, govorili su o uklanjanju izvora jonizujućeg zračenja iz radioaktivnih gromobrana koji je za ovu godinu sastavio Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine Ministarstva poljoprivrede.
Ovom prilikom je istaknuto da su na teritoriji opštine Bogatić svojevremeno postavljena tri ovakva gromobrana. Uklonjen je samo onaj sa zgrade bivšeg NK 1 maj u ulici Pavla Orlovića bb, dok su ostala dva još prisutna. Jedan je na silosima nekadašnje Mlinske industrije „Lala Stanković“, a drugi na krovu objekta takođe bivšeg preduzeća Zorka-plastika u Bogatiću u ulici Dubljanska bb.
Zeleni Bogatića ukazuju na činjenicu da je rok za njihovo bezbedno uklanjanje davno prošao i da to treba što pre uraditi. Postavljaju i pitanje koliki je stepen njihove zaštite od gromova danas, budući da su izrazito stari, a s druge strane postoji velika opasnost od njihovog zračenja.
Zeleni ističu da troškove uklanjanja ovakvih gromobrana snosi vlasnik objekta na kome se radioaktivni gromobran nalazi, a ujedno pozivaju lokalnu samoupravu da se hitno uključi u rešavanje ovog problema.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa