23. jul 2015.23. jul 2015.
IPARD PROGRAM MINISTARSTVA POLjOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE IZ PREDPRISTUPNIH FONDOVA EU

MERE PODRŠKE RURALNOM RAZVOJU

Evropska komisija početkom ove godine usvojila je predlog IPARD 2 programa Republike Srbije o korišćenju predpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj opredelivši 175 miliona evra za njegovu realizaciju. On bi trebao da doprinese povećanju konkuretnosti, produktivnosti i usklađivanju sa evropskim standardima u pogledu poljoprivrednih proizvoda, kao i sveopštem poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima.
- Sredstvima namenjenim za ruralni razvoj, odnosno IPARD sredstvima, moguće je investirati u sektorima mleka, mesa, voća i povrća. Odnosno, moguće je kupovati poljoprivrednu opremu i mehanizaciju, uključujući i traktore do sto kilovata. Zatim sisteme za navodnjavanje, izgradnju i rekonstrukciju objekata u stočarskoj proizvodnji, izgradnju podnih skladišta za žitarice i uljarice, izgradnju hladnjača i ostale sitne mehanizacije. Programom je predviđen povraćaj sredstava do šezdeset posto, a za mlađe poljoprivrednike do četrdeset godina i do šezdeset pet posto - kaže dipl. inž. Zoran Beljić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Po objavljivnju konkursa za dodelu sredstava od strane Uprave za agrarna plaćanja poljoprivredni proizvođači morali bi da podnesu biznis plan s tim što bi za sredstva do pedeset hiljadada evra bio pojednstavljen, a preko pedeset hiljada evra nešto složeniji.
- Uz konkurs morala bi da se priloži i potrebna dokumentacija kako bi Uprava mogla faktički da sagleda sve njihove karakteristike, a samim tim i utvrdi da li imaju prava za dodelu sredstava. Tek nakon provere dokumentacije i odobravanja projekta nekom poljoprivrednom proizvođaču on počinje sa investicionim aktivnostima i to sa sopstvenim novcem. To je na neki način dobro jer poljoprivredni proizvođači ne bi unapred kupovalai pa onda se pitali da li imaju pravo na ostvarivanje povraćaja iz IPARD programa. Realizovana aktivnost, investicija, ono što kupe od mehanizacije ili izgrade objekat, mora biti u saglasnosti sa nacionalnim standardima i standardima EU. Ali, naravno, tek pred isplatu sredstava. Po realizovanoj investiciji poljoprivredni proizvođači podnose i račune kao i dokaze o uplati sredstava čime dokazuju obavljenu transakciju istovremeno prilažući i potrebnu prateću dokumentaciju - objašnjava Beljić.
Za razliku od nacionalnog programa ovde će se obavljati višestruka kontrola i to na početku, tokom realizacije investicije i posle pet godina u smislu završne kontrole. Nacionalni program za ruralni razvoj, koji je moguće već i ove godine ostvariti, predviđa povraćaj za kupljenu opremu i mehanizaciju u visini od 40 posto bez PDV od uloženih sredstava s tim što je uži izbor opreme i mehanizacije nego što će to biti moguće kroz IPARD program.
- Osim traktora, kojih nema u nacionalnom programu, biće moguće nabaviti i plugove, tanjirače, setvospremače. Nacionalni program, pre svega, ostaće za manja poljoprivredna gazdinstva dok ne dostignu neku veću proizvodnju kada će i oni moći da se uključe prema kriterijumima koje IPARD program propisuje. U sektoru proizvodnje mleka moći će da konkurišu poljoprivredna gazdinstva od dvadeset do trista mlečnih krava, za većinu mehanizacije, a preko trista mlečnih krava najviše će se odnositi na izgradnju kapaciteta. U sektoru proizvodnje mesa moći će da konkurišu poljoprivredna gazdinstva od dvadeset do hiljadu goveda, od sto pedeset do hiljadu ovaca, od sto do deset hiljada svinja. Ko se bavi živinarstvom od četiri hiljade do pedeset hiljada brojlera. U sektoru proizvodnje žitarica, uljarica i šećerne repe moći će da konkurišu poljoprivredna gazdinstva sa dva do pedeset hektara zemljišta. U sektoru proizvodnje voća i povrća moći će da ostvaruju poljoprivredna gazdinstva od dva do dvadeset hektara jagodičastog voća i od pet do sto hektara nekog drugog voća. Što se tiče povrtarske proizvodnje moći će da konkurišu poljoprivredna gazdinstva koja imaju od petsto do deset hiljada kvadratnih metara zaštićenog prostora ili od 0,5 do 50 hektara otvorenog prostra za proizvodnju voća. Tako će i nešto sitnija gazdinstva moći u proizvodnji ratarskih kultura i voća i povrća faktički da ostvaruju sredstva iz ovog programa.
Veći izbor mehanizacije, kao i fondovi, omogući će poljoprivrednim proizvođačima kupovinu mehanizacije i opreme kako u zemlji tako i u inostranstvu ali samo po evropskih standardima što je jedan od uslova.
- Za svu kupljenu opremu i mehanizaciju moraju se posedovati potvrde o kojima će detaljnije biti rečeno po raspisivanju konkursa. Manimalni iznos povraćaja, a ne minimalni iznos investicije, u voćarstvu, ratarstvu i povrtarstvu, biće recimo 10.000 evra što znači da ispod 17.000 evra ne može biti manja vrednost investicije ili nabavke mehanizacije, opreme i slično, dok je u sektoru za mleko i meso 15.000 evra - naglašava Beljić.
Povoljnost programa ogleda se u ponudi širokog spektra opreme i mehanizacije potrebne poljoprivrednim gazdinstvima. Ipak, program povlači i određena ograničenja jer se moraju ispuniti standardi u pogledu dobrobiti životinja na nivou nacionalnog programa. Jedan od opštih uslova je akreditovanje svake mere iz IPARD programa od strane Uprave za agrarna plaćanja, kao i uključivanje banaka i Fonda za razvoj koji će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti povoljne kredite za potrebne investicije. Tako bi se što većem broju proizvođača omogućilo učešće u ovom programu u kome se početne investicije kreću od pedeset do sto hiljada evra.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa