3. septembar 2015.3. sep 2015.
VREME JE ZA PRIPREMU SKLADIŠNIH PROSTORA

STOP ŠTETOČINAMA

Ovogodišnji rod pšenice i kukuruza, zbog dugotrajnog perioda bez padavina, na pojedinim parcelama bio je prepolovljen. Kako poljoprivredni proizvođači ne bi bili na još većem gubitku mora se povesti računa i o uskladištenju ubranog roda. Na prvom mestu je higijena skladišnog prostora jer najveće štetočine, a samim tim i potencijalna opasnost, su žišci, moljci i grinje. Pre uskladištenja potreban je detaljan pregled zidova i poda radi evidentiranja mogućih otvora koje su napravili glodari. Ukoliko takvi otvori postoje treba ih popuniti nekim tvrdim materijalom.
- Treba obratiti pažnju na pukotine u zidovima jer se na tim mestima skladišni insekti najčešće zadržvaju. Ukoliko su uslovi povoljni kukuruzni žižak i žitni moljac izleću iz skladišta u polja kada se pšenica i kukuruz nalaze u fazi mlečne zrelosti, pa tako sa požnjevenom pšenicom i okrunjenim kukuruzom dospevaju u skladišta. Ako postoji povoljna temperatura u skladištu i vlaga ženka polaže jaja. Tako nastaje prvi napad uskladištene pšenice. Kada je roba u rinfuznom stanju ili u džakovima najčešće se na takvim mestima mogu uočiti leptiri i gusenice moljaca, žitni, brašneni, bakrenasti. Gusenice tvrdokrilaca, kao što su npr. brašnar i žižak, upliću zrna u svilene niti nalik na paučinu. U takvim slojevima brašna nalazi se veliki broj gusenica koje povezuju čestice brašna u grudve u sprovodnim cevima mlina pa mogu zaustaviti rad mašina - upozorava dipl. inž. zaštite bilja Slavica Maksimović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Da ne bi došlo do prenamnožavanja, samim tim i otežanog suzbijanja, neophodno je delovati preventivno.
- Vizuelno uočiti štetočinu je veoma teško u početku. Da bi se ustanovilo njeno prisustvo primenjuje se uzimanje uzoraka pomoću sonde sa više mesta u skladištu. Odrasli tvrdokrilci se vide golim okom kao i leptiri, naročito ako njihova boja odudara od boje podloge na kojoj se nalaze ili kada se uznemire pa lete iznad površine na kojoj su mirovali.
Ako u skladištu postoji zaostala količina uskladištene robe smatra se da je zaražena insektima tako da je treba isprskati odgovarajućim insekticidima i to samo onim koji imaju dozvolu za korišćenje u ove svrhe. Nakon mehaničkog čišćenja zatvorenog prostora treba uraditi hemijsku dezinsekciju. Ova mera je neophodna da bi se uništili insekti koji se nalaze u pukotinama gde se mehaničkim putem ne može dopreti do njih.
- Za ovu namenu koriste se insekticidi koji deluju parama. Za suzbijanje skladišnih štetočina mogu se koristiti „Actelic 50“ koji ima širok spektar delovanja na veliki broj štetočina, odlično isparava, nema ostatka na zrnu nakon primene, i kratku karencu. Zatim tu su „Etiol“ tečni koji se primenjuje dva dana pre unošenja proizvoda, „Talisma EC“ za tretiranje žita i praznih skladišta. U cilju očuvanja početne količine i kvaliteta žita, određivanje optimalnih uslova skladištenja neophodno je obezbediti dobro sušenje i provetravanje koje uspešno može sprečiti pojavu i razvoj štetnih organizama, odnosno smanjiti opasnost od vrlo opasnih mikrotoksina u hrani - preporuka je Maksimovićeve.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa