3. septembar 2015.3. sep 2015.
ŠESTI PESNIČKI MARATON

SANOREČJE

Ove nedelje, od 8. do 11. septembra, Kulturni centar Šabac organizuje šesti Pesnički maraton. Od 2010. godine, kada je realizovana kao pilot projekat, ova manifestacija je uveliko zaživela među pesnicima i poprimila međunarodni karakter.
- Događaj je izazvao veliku pažnju, kako lokalnih stvaralaca, publike, tako i umetnika širom Srbije. Svake godine se širi mreža okupljanja stvaralaca ne samo iz Srbije, već i iz zemalja iz okruženja, najpre zbog bliskosti jezika, ali i kao razmena iskustava i upoznavanja sa kulturom i stvaranjem, kroz raznovrstan repertoar i raznolikost organizacionih oblika, kao što su posete drugim institucijama i udruženjima, kaže direktorka Gordana Marković.
U okviru pratećih programa, pesnici su u utorak posetili Savez slepih, a juče su gostovali u Gerontološkom centru. Večeras je “Rajićevo sanorečje“, veče posvećeno mačvanskom lirskom pesniku Dragoljubu Rajiću.
- Ove godine smo odlučili da iz zaborava izvučemo našeg pesnika Dragoljuba Rajića, koji je davne 1966. godine objavio prvu pesničku zbirku “Damari“, a 1989. “Stare pesme“. Ostali su njegovi neobjavljeni rukopisi za kojima tragamo i nadamo se da će biti objavljeni. O njemu je svojevremeno pisao Ljubomir Ćorilić i mnogi drugi poznati kritičari onog vremena. Na žalost, Dragoljub Rajić je još za života psihički oboleo i ostao je nepravedno skrajnut. Smatramo da takva lirska veličina ne sme biti zaboravljena, kaže Branka Todorović iz Kulturnog centra.
Centralna manifestacija Pesničkog martona je sutra, 11. septembra, u bašti Kulturnog centra, sa početkom u 19 časova.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa