1. oktobar 2015.1. okt 2015.
IN MEMORIAM

PRIM. DR ALEKSANDAR SAŠA KIROVSKI

1934 - 2015
Životni putevi čoveka su trase manjeg ili većeg blagorodja. Najblagorodniji su omeđeni trakama, ljubavi i dobročinstva prema bližnjima. Svedoci smo bezbroj primera oko nas, čovekoljubivih dobročinitelja. Jedan primer se može navesti u ovom zaupokojnom slovlju, povodom upokojenja prim. dr Aleksandra – Saše Kirovskog 27. septembra 2015. godine u Beogradu.
Vremešniji Šapčani će se setiti o kome se radi, a mlađi saznati. Dr Kirovski je rođen 1934. godine u Skoplju. Osnovno i gimnazijsko školovanje teklo mu je u rodnom Skoplju. Posle završetka Medicinskog fakulteta u Beogradu i krunisane ljubavi brakom sa Jelenom, diplomiranim inženjerom arhitekture, plemenitim izdankom poznate šabačke porodice Jovanović, da sviju svoje gnezdo i otpočnu svoje karijere. U Šapcu su proveli lepe dane od 1968. do 1975. godine, dajući svako svoj pečat i trag, Jelena u arhitekturi, Saša u zdravstvu. Obrazovani, otvoreni i komunikativni osvojili su pažnju i poštovanje u svom okruženju. Šapčani su u Saši dobili ozbiljnog lekara, spremnog za dalje učenje i inovacije. Dobio je specijalizaciju iz anestezije i reanimacije, do tada potpuno nepoznatoj i svakako neatraktivnoj u medicinskim disciplinama. Izbor je podržao profesor dr Predrag Lalević, stalni konsultant tadašnjeg šabačkog Medicinskog centra. Od profesora Lalevića je “pokupio” najbolje koje mu je tokom specijalizacije nuđeno. Ozbiljnošću i marljivošću stekao je poverenje profesora, koji mu je dodatno pomagao i između profesora o specijalizanta “rodilo” se bezsrebrno i čvrsto prijateljstvo.
Dr Aleksandar Kirovski specijalizaciju je završio 1973. godine, vrativši se u Šabac postao PRVI anesteziolog u istoriji Šapca. Sa velikim žarom prionuo je u učvršćivanje doktrine u anesteziji i reanimaciji, do tada prepuštene raznim improvizacijama. Naravno, put od improvizacije do doktrine praćen je otporima, koje je Saša polako slamao u korist doktrine i dobrobit pacijenata. Ponovo je imao razumevanje od svih kolega i saradnika, kao i nesebičnu pomoć svoga učitelja i prijatelja – profesora Predraga Lalevića.
Međutim, dr Kirovski nije odoleo ponudama da karijeru nastavi u Beogradu sa željom za dodatnim usavršavanjem i ostvarenjem. Ovom odlukom naljutio je mnoge, ali su vrlo brzo to oprostili i razumeli. Dr Saša je 1975. godine otišao u Institut za ortopediju “Banjica”, posle nekoliko godina je prešao u KBC “Dr Dragiša Mišović”. Šapčane, pacijente u Beogradu, pomagao je u svakoj situaciji, a kolege u Šapcu podržavao, kad god su se za pomoć obraćali. Ljubav prema ljudima i dobročinstvo bile su svima dobro vidljive životne međe, Sašine životne filozofije, delima potvrđivane.
Počivaj u miru Saša. Hvala za svu ljubav i dobročinstva poklonjena Šapčanima i svim drugima. Tvoj svetli lik će i nas upućivati ka dobru.
Prim. dr Predrag Tojić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa