Инфо

Берза

 • aero 1.692 ▲ 0,18%
 • agbc 500 ⚫ 0,00%
 • alfa 34.434 ▲ 2,48%
 • amsopb 545 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.490 ▲ 2,47%
 • enhl 690 ⚫ 0,00%
 • hmbg 510 ⚫ 0,00%
 • jesv 5.105 ▲ 2,08%
 • kmbn 1.905 ▲ 0,26%
 • niis 684 ▲ 0,74%
 • rso1488 127,40 ⚫ 0,00%
 • svrl 600 ⚫ 0,00%
(1. октобар 2015.)
ИН МЕМОРИАМ

ПРИМ. ДР АЛЕКСАНДАР САША КИРОВСКИ

1934 - 2015
Животни путеви човека су трасе мањег или већег благородја. Најблагороднији су омеђени тракама, љубави и доброчинства према ближњима. Сведоци смо безброј примера око нас, човекољубивих доброчинитеља. Један пример се може навести у овом заупокојном словљу, поводом упокојења прим. др Александра – Саше Кировског 27. септембра 2015. године у Београду.
Времешнији Шапчани ће се сетити о коме се ради, а млађи сазнати. Др Кировски је рођен 1934. године у Скопљу. Основно и гимназијско школовање текло му је у родном Скопљу. После завршетка Медицинског факултета у Београду и крунисане љубави браком са Јеленом, дипломираним инжењером архитектуре, племенитим изданком познате шабачке породице Јовановић, да свију своје гнездо и отпочну своје каријере. У Шапцу су провели лепе дане од 1968. до 1975. године, дајући свако свој печат и траг, Јелена у архитектури, Саша у здравству. Образовани, отворени и комуникативни освојили су пажњу и поштовање у свом окружењу. Шапчани су у Саши добили озбиљног лекара, спремног за даље учење и иновације. Добио је специјализацију из анестезије и реанимације, до тада потпуно непознатој и свакако неатрактивној у медицинским дисциплинама. Избор је подржао професор др Предраг Лалевић, стални консултант тадашњег шабачког Медицинског центра. Од професора Лалевића је “покупио” најбоље које му је током специјализације нуђено. Озбиљношћу и марљивошћу стекао је поверење професора, који му је додатно помагао и између професора о специјализанта “родило” се безсребрно и чврсто пријатељство.
Др Александар Кировски специјализацију је завршио 1973. године, вративши се у Шабац постао ПРВИ анестезиолог у историји Шапца. Са великим жаром прионуо је у учвршћивање доктрине у анестезији и реанимацији, до тада препуштене разним импровизацијама. Наравно, пут од импровизације до доктрине праћен је отпорима, које је Саша полако сламао у корист доктрине и добробит пацијената. Поново је имао разумевање од свих колега и сарадника, као и несебичну помоћ свога учитеља и пријатеља – професора Предрага Лалевића.
Међутим, др Кировски није одолео понудама да каријеру настави у Београду са жељом за додатним усавршавањем и остварењем. Овом одлуком наљутио је многе, али су врло брзо то опростили и разумели. Др Саша је 1975. године отишао у Институт за ортопедију “Бањица”, после неколико година је прешао у КБЦ “Др Драгиша Мишовић”. Шапчане, пацијенте у Београду, помагао је у свакој ситуацији, а колеге у Шапцу подржавао, кад год су се за помоћ обраћали. Љубав према људима и доброчинство биле су свима добро видљиве животне међе, Сашине животне филозофије, делима потврђиване.
Почивај у миру Саша. Хвала за сву љубав и доброчинства поклоњена Шапчанима и свим другима. Твој светли лик ће и нас упућивати ка добру.
Прим. др Предраг Тојић

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa