15. oktobar 2015.15. okt 2015.
U MAČVANSKOM METKOVIĆU NASTAVLjENA TRADICIJA NEGOVANjA STARIH OBIČAJA

VESELE MAŠINE U KONAKU

Na kraju ulice Kralja Petra Prvog u Mačvanskom Metkoviću u Etno selu “Mačvanski konak” vlasnika Miodraga Vujića, prošle subote održana je tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija “Metkovačka vesela mašina”. Sastojala se iz više delova, a različita dešavanja nisu izostala tokom celog dana.
Posetioci su mogli da uživaju u živopisnom ambijentu Etno sela koje objektima i rasporedom podseća na staro mačvansko domaćinstvo iz perioda o kome je najbolje svedočio u svojim brojnim književnim delima Janko Veselinović. Pripreman je kotlić, pečeni listići, prezentirani brojni prehrambeni proizvodi, održane konjičke trke sulkaša, koje privlače najveću pažnju Mačvana. U zabavnom programu čule su se brojne pesme posvećene pre svega rakiji, a nastupila su folklori domaćina i gostiju, folklornog ansambla “Đido” iz Bogatića.
U takmičenju najboljih rakija, učestvovalo je više kazana i kazandžija. Specijalni žiri za najbolju šljivovicu proglasio je rakiju Radosava Šobića iz susednog sela Belotića, staru 15 godina i proizvedenu po posebnoj tehnologiji bez korišćenja veštačkih aditiva.


Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa