12. novembar 2015.12. nov 2015.
BOGATIĆ

ORGANSKI MED

Prošle nedelje u Bogatiću je u organizaciji Pokreta zelenih i Društva pčelara “Mačva” održano predavanje o vrstama i značaju proizvodnje organskog meda. Predavač je bio Aleksandar Bikar iz Sremskih Karlovaca, priznati pčelar sa 52 godine iskustva u ovom poslu. On je većem broju kolega i potencijalnih pčelara u ovom kraju opširnije govorio o svojim iskustvima u proizvodnji organskog meda.
- Ovo je samo jedan u nizu naših pokušaja da se izborimo za lepšu i uređeniju životnu okolinu, koju nam i pčele mogu obezbediti ako se domaćinski odnosimo prema njima. Organizovali smo nedavno sajam organske hrane u Bogatiću i besplatnu podelu stabala različitog drveća u centru varošice.
Pokrenuli smo i inicijativu za zaštitu pčela budući da su ugrožena životinjska vrsta mnogo značajna, posebno za proizvođače voća. Primeri trovanja pčela su česti, posebno u Vojvodini, a najčešći uzrok je nekontrolisana upotreba sredstava za zaštitu bilja u poljoprivredi, kaže Aleksandar Firaunović, predsednik pokreta Zelenih u Bogatiću, jedan od organizatora vrlo uspešnog predavanja, koje je posebno zainteresovalo proizvođače meda u ovom kraju.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa