12. novembar 2015.12. nov 2015.
VELIKO OZELENjAVANjE GRADA

VIŠE OD DVE HILjADE NOVIH STABALA

Do kraja novembra u Šapcu će biti posađeno 2.200 novih stabala, od čega će veliki deo posaditi đaci prvaci iz šabačkih osnovnih škola
Letnjikovačka šuma u proteklih sedam dana postala je bogatija za 800 novih sadnica. Stabla su sadili učenici prvih razreda osnovnih škola, koji će rasti zajedno sa novim drvećem. Nadležni su vodili računa o vrstama drveća koja se sade, odnosno nabavljene su sadnice karakteristične za ovo područje.
- Stablima koja su posađena odgovaraju naši klimatski uslovi, jer su pogodni za njihov normalan razvoj. Posadili smo sadnice hrasta, jasena, kestena, breze i crvene šljive. Ove vrste će doprineti raznovrsnosti i lepšem koloritu Letnjikovačke šume u kojoj su do sada dominirala stabla bora, naveli su predstavnici Službe zelenila JKP „Stari grad“.
Sadnji prvih stabala u Letnjikovačkoj šumi prisustvovao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji se zahvalio privatnim preduzetnicima koji su donirali novac za nabavku dela sadnica, i dodao da će ovaj prostor biti oaza u kojoj će uživati najmlađi Šapčani koji su posadili stabla.
- Nadam se da će akcija ozelenjavanja grada postati tradicionalna, i da će se svake godine održavati u novembru. Činjenica da sada sadimo više od 2.000 stabala potvrđuje da želimo da promenimo stanje u kom Šabac nema dovoljno zelenila po glavi stanovnika. Siguran sam da svi građani Šapca podržavaju ovu akciju, a raduje nas i to što je deset ozbiljnih šabačkih kompanija izdvojilo novac kako bi sadnice bile nabavljene. Oni su pokazali veliku društvenu odgovornost, a posebno mi je drago što nova stabla sade naši najmlađi sugrađani. Stabla nose njihova imena, te sam siguran da će sa svojim roditeljima često dolaziti u Letnjikovačku šumu i gledati ih kako rastu, naveo je gradonačelnik Šapca.
Osim u Letnjikovačkoj šumi, nova stabla će biti posađena i na drugim mestima u gradu.
- Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem je ove godine nabavilo 1.700 stabala, duplo više nego prošle godine, dok su novac za nabavku još 500 sadnica obezbedile šabačke firme. Najviše stabala je posađeno u Letnjikovačkoj šumi, a trudićemo se da napravimo i drvorede gde god je to moguće u gradu. Neke od lokacija su okolina Trga šabačkih žrtava i zona koja se nalazi između kompleksa nekadašnje Hemijske industrije „Zorka“ i Novog mosta, rekao je direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem Vladimir Nedeljković.
Drvo nam daje kiseonik, a mnoga stabla nam donose jestive plodove. Drvo je simbol života, rekli su najmlađi Šapčani koji su sadili stabla.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa