19. novembar 2015.19. nov 2015.
ISTRAŽIVAČKI RAD UČENIKA ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

GOSPODAR JEVREMOVOM

Svake godine u saradnji sa Bibliotekom šabačkom Škola primenjenih umetnosti realizuje izložbu „Kultura ćirilice“ kojom odaju počast značajnim ličnostima iz srpske istorije. Kako je ovogodišnja tema Jevrem Obrenović učenici III3, obrazovnog profila konzervator-preparator i pozlatar, prošle srede, 18. novembra, našli su se u ulici koja nosi ime jednog od najistaknutijih ličnosti šabačke istorije.
- Ove godine nam se učinilo najzanimljivije da uzmemo detalje fasada iz Ulice Jevrema Obrenovića i na taj način ga predstavimo. Zadatak im je da fotografišu, beleže sve što im se čini zanimljivim na tu temu. Čak nije obavezno da to bude prepoznatljiv motiv. Može ići i do apstrakcije. Važno je da je inspiracija vezana za neki od detalja iz ulice. Njima je sve to još konfuzno ali su se prosto zamorili tih klasičnih predstava, portreta. Čini mi se da će im ove godine biti osveženje i da će prosto dati mašti na volju i svom umetničkom izrazu na tu temu - uverena je prof. praktične nastave Milena Kijurina.
Istraživački rad ima za cilj realizovanje ideje vezane za umetničku kompoziciju koja će biti sastavljena od učeničkih radova na ovu temu.
- Radimo nešto novo, drugačije, a samim tim i zanimljivije. Krećemo u potragu za koju se nadamo da će nam dati dovoljno materijala ali i inspiraciju. Na samom smo početku ali ćemo biti spremni za izložbu u aprilu - rekla je Marija Jovičić, učenica obrazovnog smera konzervator- preparator kulturnih dobara.
Inovativni pristup u radu nije stran kako profesorima, tako ni učenicima Škole primenjenih umetnosti. Istraživanje i rad na terenu samo su još jedan doprinos njihovom umetničkom izrazu koji je i prethodnih godina pokazao svu darovitost ovih mladih umetnika.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa