26. novembar 2015.26. nov 2015.
Zahtev za iZvrŠenje kontrole kvaliteta meda na trŽiŠtu opŠtine BogatiĆ

OZBILjNO PRISTUPITI REŠAVANjU PROBLEMA

Zeleni Srbije Pokret za Bogatić i Udruženje pčelara Mačva su u cilju suzbijanja meda lošeg kvaliteta, koji je sve više zastupljen na tržištu opštine Bogatić, podneli zahtev Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine - Upravi za veterinu - Veterinarskoj inspekciji zahtev da se izvrše neophodne kontrole i analize kvaliteta meda, kako bi se utvrdilo da li je med koji se prodaje falsifikat.
Postoje opravdane sumnje, da med ne zadovoljava kriterijume koji su neophodni da bi on bio označen kao prirodni med, jer se u njegovoj proizvodnji pčele hrane šećerom, ili se medu dodaju razni sastojci kao što je kukuruzni sirup i mnogi drugi. Zbog toga se smatra da med ne odgovara predviđenom kvalitetu proizvoda.
Pozivamo Veterinarsku inspekciju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da ozbiljno pristupi rešavanju problema i izvrši kontrolu kvaliteta meda, kako bi se zaštitili potrošači i falsifikovani med uklonio sa tržišta opštine Bogatić.
Na teglama gde piše samo med, to je veštački i jeftiniji je u odnosnu na prirodni. On nije otrovan, ali nije ni kvalitetan. Kupcima bi trebalo na etiketi lepo napisati da kupuju prirodan med i da neko to garantuje. Sada, kada izvozimo u zemlje Evropske unije, dođe komisija koja pečatira i burad i ambalažu, i tako ostaju dok ne stignu analize. Tek kada se utvrdi da je sve kako treba, može da se izvozi. Za naše tržište nema takostroge kontrole. Tako smo došli u apsurdnu situaciju da naša deca jedu veštački, a prirodni jedu, recimo, deca iz zemalja Evropske unije.
Aleksandar Firaunović, Predsedn&

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa