26. novembar 2015.26. nov 2015.
OBELEŽEN 1. DECEMBAR, SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

POVEĆAN BROJ NOVOOTKRIVENIH

I ove godine je obeležen 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side, nizom aktivnosti, pod sloganom “Ubrzano do kraja AIDS epidemije”. U uličnoj manifestaciji, ispred Stare robne kuće, od 12 do 14 časova, učestvovali su Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja, Crveni krst, i Asocijacija “Duga”.
- Ove godine smo imali povećan broj novootkrivenih, dva nosioca hiv virusa, dva obolela i jednu osobu sa smrtnim ishodom. Taj broj je povećan zato što su povučena finansijska sredstva iz Globalnog fonda. Nama i dalje veliku podršku daje Asocijacija “Duga”, koja ima mobilnu jedinicu za brzo testiranje, kaže dr Violeta Rakić iz Zavoda za javno zdravlje Šabac.
Gradska uprava Šabac finansira aktivnosti Asocijacije “Duga”, koja je svakog 1. decembra u Šapcu, gde je sedište ovog udruženja - Aktivnosti na savetovanju i prevenciji započeli smo 1. novembra, u sklopu Evropske nedelje testiranja, a završićemo ih 16. decembra. Povećan je broj novootkrivenih hiv pozitivnih osoba, ali i obolelih od sifilisa, klamidije i kondiloma, kaže Aleksandar Prica, predsednik Upravnog odbora Asocijacije “Duga”.
Od 1988. godine, kada je zabeležen prvi slučaj do danas, u Mačvanskom okrugu je registrovano 49 inficiranih osoba, od toga 39 muškaraca i 10 žena.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa