3. decembar 2015.3. dec 2015.
AKTIVNOSTI DRUŠTVA PELARA „ŠABAC“

ZAJEDNIKI SKUP PČELARA

Podeljeni udžbenici polaznicima pčelarske škole, održana četiri stručna predavanja i dodeljena godišnja priznanja zaslužnima
U nedelju 6. decembra u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, održan je veliki skup pčelara, treći po redu ove jeseni. Prisustvovao mu je veliki broj članova Društva, kojih ima 208 kao i većina od 130 polaznika pčelarske škole. Grad Šabac je, kao pokrovitelj aktivnosti Društva, donirao “Vukovoj” školi 120 stolica radi smeštaja ovolikog broja učesnika Skupa.
etiri stručna predavanja, na teme: zimovanje i prolećni razvoj pčelinjih zajednica, uzgoj selekcionisanih pčelinjih matica primenom „Nikot“ i „Jenter“ aparata i plansko razmnožavanje pčelinjih društava po završetku bagremove paše, održao je Veroljub Umeljić iz Kragujevca, licencirani instruktor Saveza pčelarskih organizacija Srbije i autor šest knjiga o praktičnom pčelarstvu. Sedamdesetak primeraka šeste Umeljićeve knjige „Pčelarstvo – od početnika do profesionalnog pčelara“, koja predstavlja svojevrstan udžbenik pčelarstva, kupili su učesnici Skupa, po ceni znatno nižoj od tržišne, dogovorenoj prilikom ugovaranja predavanja.
Sva predavanja je, kao i na prethodnim skupovima, kamerom, u obliku filma snimao Milorad Evtić, predsednik Udruženja pčelara „Nukleus“ iz Valjeva i član Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Društvo pčelara „Šabac“ sa UP „Nukleusom“ i DP „Beogradom“ iz Beograda godinama održava bliske pobratimske odnose. Evtić je izjavio da će predstavnik „Nukleusa“ dr vet. med. orđe Marković održati dva besplatna predavanja polaznicima pčelarske škole u Šapcu.
Pomoć u radu pčelarske škole, besplatnim predavanjima, najavio je još jedan dragi gost i dugogodišnji saradnik pčelara DP „Šabac“. To je prota Vlada Todorović, stari ugledni pčelar iz Svešteničko-monaškog udruženja pčelara Eparhije Šabačke, čije sedište je u Manastiru Radovašnici.
- Drago mi je -rekao je prota- da Vas svaki put ima sve više a danas vidim među vama i mnogo više mladih ljudi, pto je siguran pokazatelj da je pčelarstvo ovog kraja, sa Vama, na pravom putu.
Osamnaestorici članova Društva uručena su godišnja priznanja koja im je dodelio Savez pčelarskih organizacija Srbije.
Naredni skupovi održaće se u januaru, februaru i martu 2016. godine. Završni, kako je predviđeno usvojenim Programom aktivnosti, zakazan je za april, na verski praznik Cveti, kada će Društvo imati slavu, obeležiti 122. godišnjicu od svog osnivanja i biti domaćin četrdesetog regionalnog savetovanja Asocijacije 34 pčelarska udruženja Mačvanskog i Kolubarskog okruga.
Rajko Pejanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa