10. decembar 2015.10. dec 2015.
PROMOVISAN ČASOPIS ZA KULTURU I UMETNOST „KOD 21“

POČETAK OBNOVE SRPSKE KULTURE

Dugogodišnju tišinu, nakon prestanka izlaženja časopisa „Ustvari“ i „Provincija“, prekinuo je časopis za umetnost i kulturu „Kod 21“. Izlazak ovog časopisa je, posle Aneksne zgrade Biblioteke šabačke, nove Stalne postavke u Narodnom muzeju i „preseka srpske dramaturgije u 20. veku“ što su, prema rečima teatrologa Dragane Bošković, bili „Dani Dušana Kovačevića“ u Šabačkom pozorištu, nastavak je kulturne renesanse Šapca.
Na promociji prvog broja časopisa, koja je održana proteklog petka u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, pesnik Miljurko Vukadinović je rekao da je Šabac više od grada – On je duhovna situacija.
U vremenu kada se gase časopisi i izdavačke kuće od ugleda i tradicije, izlazak časopisa čiji je izdavač Pozorište, predstavlja svojevrsni podvig, koji je inicirao Zoran Karajić, upravnik Šabačkog pozorišta i glavni urednik časopisa.
- Živeo sam u nekoliko gradova i nisam mogao da se pomirim sa činjenicom da Šabac nema časopis za kulturu. Želeo sam da napravim koncept koji neće biti samo lokalnog karaktera. Razgovarao sam sa Dušanom Kovačevićem koji je predložio da se časopis zove „Kod 21“, ili ključ za 21. vek, što sam odmah prihvatio, rekao je Karajić.
Na 160 strana, sedamnaest autora je objavilo dvadeset tekstova u prvom broju časopisa, koji je podržala Gradska uprava Šapca.
- Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam svedok i učesnik ovog časopisa, koji ima za cilj da poboljša kulturnu politiku grada kroz spoznaju njegovog identiteta. Ovaj časopis je prilika za novo vrednovanje naše stvarnosti koje bi trebalo da nam pomogne u smutnim vremenima. Verujem da Šabac ponovo može da postane privredni i kulturni centar. Ovaj časopis je dobra vest za Srbiju, naglasio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Redakcija, koju čine Aleksandra Savatić, Dragana Bošković, Radomir Mirazović, Vladimir Maričić i Nebojša Cvejić, koji je i odgovorni urednik, predviđa tromesečno izlaženje časopisa, odnosno, četiri broja godišnje.
Kroz rubrike posvećene pozorištu, likovnoj umetnosti, muzici, istoriji i arhitekturi, u prvom broju je napravljen kvalitetan mozaik, koji nosi pečat našeg zavičajca, Dušana Kovačevića.
- Šabac se vezuje za stradanje, za čuveni trougao Mišar – Cer – Tršić, iz kog je proistekla poezija i drama i sva kultura. Časopis se pojavljuje u vremenu negovanja neznanja i nekulture, koja je pažljivo planirana i odlično finansirana. Od Drugog svetskog rata naovamo, dešava se sistematsko zaglupljivanje srpskog naroda, a u vremenu današnjem, mediji vaspitavaju nepismene generacije. To je spontana želja onih koji vladaju i naroda koji ne bi da se zamara. Ovaj časopis je tračak nade da, uprkos svim činjenicama o besparici i beznađu, može da se održi dobra ideja. Ovo je početak puta koji se zove „Obnova srpske kulture“, istakao je Dušan Kovačević.

M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa