17. decembar 2015.17. dec 2015.
JKP „TOPLANA ŠABAC“ POSLUJE RACIONALNO I EFIKASNO

UŠTEDE OD 20 MILIONA DINARA

Najveći deo sredstava iz kredita koji JKP “Toplana Šabac” planira da podigne u narednom periodu biće iskorišćen za nabavku mazuta, pošto je ovaj energent trenutno značajno jeftiniji od prirodnog gasa
Istorijski minimum cene mazuta naveo je rukovodstvo JKP “Toplana Šabac” i predstavnik grada da razmišljaju o nabavci i upotrebi ovog energenta tokom grejne sezone. Uz podršku Skupštine grada Šapca, odobreno je kreditno zaduženje iz kog će se finansirati ovaj posao.
- Odluka o nabavci mazuta doneta zbog naše želje da poslovanje bude što racionalnije. Dobro je što je JKP „Toplana Šabac“ zadržala mogućnost grejanja na mazut, a ne samo na prirodni gas. Cena mazuta je trenutno jeftinija za pet dinara u odnosu na prirodni gas, te smo iz tog razloga kontaktirali poslovne banke kako bi što pre nabavili ovaj energent. Imamo i sreću da su kamate na dinarske kredite, kakav je nama potreban, veoma niske, te se nadamo da korišćenjem mazuta možemo da ostvarimo značajne uštede do kraja grejne sezone, navodi Srećko Đurić, direktor JKP “Toplana Šabac”.
Ova odluka je doneta uz podršku osnivača, grada Šapca, čiji predstavnici pozdravljaju ideju da se uštede u javnom sektoru ostvaruju kad god je to moguće.
Nabavka mazuta, zahvaljujući kojoj se ostvaruju uštede od 20 miliona dinara u sezoni, primer je odgovornog ponašanja šabačkih javnih preduzeća, smatraju predstavnici osnivača. U budućnosti, grad će se okrenuti i ka alternativnim izvorima energije.
- JKP „Toplana Šabac“ je jedno od najefikasnijih preduzeća tog tipa u Srbiji. Na gotovo identičan način posluju i ostala javna preduzeća u Šapcu. Kako bi se ostvarile dodatne uštede, Gradsko veće je predložilo „Toplani“ da tokom grejne sezone za zagrevanje stambenog i poslovnog prostora koristi i mazut, jer je ovaj energent dosta jeftiniji od prirodnog gasa. Korišćenje mazuta sada može da donese uštede od 20 miliona dinara. Planiramo da u narednom periodu aktiviramo i alterne izvore energije, kako bi grejanje bilo još kvalitetnije a računi niži. Mi možemo da obezbedimo da se grad greje iz postojeće biomase naših poljoprivrednih proizvođača. To je projekat koji ćemo razvijati naredne godine, kako bi već od 2017. Šapčani mogli da se greju na ovaj način. Korist je trostruka, jer tako građani plaćaju manje račune, poljoprivrednici imaju finansijsku korist, a „Toplana“ snižava troškove proizvodnje, kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.
Deo kredita biće potrošen i za servisiranje obaveza prema ”Srbijagasu”, jer postoje određene obaveze iz proteklog perioda.
- Sve toplane u Srbiji, pa tako i šabačka, imaju ugovore sa „Srbijagasom“ u vezi sa nabavkom energenata. Ti ugovori su veoma strogi i čvrsti, i podrazumevaju redovno izmirivanje obaveza prema dobavljaču. „Toplana“ uspešno servisira sve tekuće obaveze, a u dogovoru sa „Srbijagasom“ planiramo reprogram dugovanja nastalih na osnovu negativnih kursnih razlika iz perioda od pre nekoliko godina, objašnjava Đurić.
Planiramo da u narednom periodu aktiviramo i alterne izvore energije, kako bi grejanje bilo još kvalitetnije a računi niži. Mi možemo da obezbedimo da se grad greje iz postojeće biomase naših poljoprivrednih proizvođača. To je projekat koji ćemo razvijati naredne godine, kako bi već od 2017. Šapčani mogli da se greju na ovaj način.
REDOVNO PLAĆANjE RAČUNA
Uslov stabilnost sistema daljinskog grejanja je redovno izmirivanje obaveza, naglašavaju u ”Toplani” i dodaju da eventualne probleme u snabdevanju građani prijave čim ih, kako bi ekipe ovog preduzeća intervenisale i otklonile kvarove.

M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa