17. decembar 2015.17. dec 2015.
57. put dodeljena priznanja najuspešnijim sportskim predstavnicima

„Poker“ za kajakaše

Najlepše i najdugovečnije tradicije moraju se održavati. One nisu samo jedne u nizu, već jedinstvene, značajne za organizatore, za goste, za javnost. Upravo takva jedna tradicija, starija od pola veka, je dodela priznanja najboljim sportistima i sportskim kolektivima u godini na izmaku, u organizaciji našeg lista. Pedeset sedmi put, pehari i diplome “Glasa Podrinja”, obeležili su kraj sportske godine.
Svojevrsnu analizu sportske 2015. godine, kroz priznanja, napravio je tročlani žiri. Vesna Živković, Veselin Vuković i Sreten Kosanić. Kako sami ističu, imali su čast, ali i težak zadatak, da u uspešnoj sportskoj godini izaberu najbolje.
- Svaki dobitnik nagrade priznanje je apsolutno zaslužio, ali bilo je još imena koja su mogla da se nađu na listama i da to bude zasluženo. To je nezahvalan zadatak žirija, ali neka nama svaka sportska godina bude uspešna, a žiri će se već snaći – istakao je proslavljeni rukometaš Veselin Vuković.
Kajakaš Nebojša Grujić i atletičarka Jagoda Zečević, najbolji sportista i sportistkinja u 2015. godini, praktično su odbranili pehare od prošle godine. Grujić je protekle godine postao svetski šampion u dvosedu sa Markom Novakovićem, a sjajni kajakaši velike u ovoj godini ostvarili su dečačke snove. Narednog leta biće učesnici Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.
- Nemam prave reči i adekvatne superlative da opišem ono što smo postigli u ove dve godine. Primarni cilj bile su Olimpijske igre, to smo ostvarili, a medalje smo donosili sa svih takmičenja. Jednako uspešna bila je i klupska sezona. Čast mi je što sam, drugu uzastopnu godinu, najbolji u konkurenciji sportista grada sporta kakav je Šabac. Pripreme za Rio smo već započeli, a kako se budu Igre približavale, tako će se intenzivirati. Puni smo elana, optimizma i verujem da možemo mnogo i u Južnoj Americi – istakao je Grujić.
U 2015. Jagoda Zečević je ušla kao šampionka Balkana. Povreda je bila jača od njene želje da nastupi na Balkanijadi, ali je kvalitett potvrdila na preostalim takmičenjima.
- Šteta za Balkanijadu, ali ta povreda je prošlost za mene. Na ostalim takmičenjima uspevala sam da ostvarim dobre rezultate. Nadam se da će 2016. biti najbolja u mojoj karijeri – izjavila je na dodeli Jagoda Zečević.
Godinu su obeležili kajakaši, a priznanja za sve ostvareno došlo je u ruke trenera Uroša Pavlovića, još jednog „branioca titule“ i trenera KK „Zorka“, najboljeg sportskog kolektiva, kao i Bojana Milinkovića, mladog sportiste za 2015. godinu.
- Plasman na Olimpijske igre tri naša člana, svakako je najveći uspeh u ovoj godini, ali mi smo imali i najboljeg mladog kajakaša Srbije, Bojana Milinkovića jedinog sa internacionalnim uspesima. Jednako vodimo računa i o seniorima i o našoj školi i mlađim kategorijama. Samo tako, možemo garantovati još mnogo godina uspeha – ističe trener „Zorke“, Uroš Pavlović.
Odmah iza Pavlovića, u izboru za najboljeg trenera našao se Igor Đurković, šef stručnog štaba FK „Provo“ najprijatnijeg iznenađenja jesenje polusezone Zone „Drina“ i kluba koji je osvojio specijalno priznanje.
- Istorijska godina za nas. U prvoj polovini godine smo stigli do trofeja u Okružnoj ligi, a jesen nam je donela plasman pri vrhu zonskog ranga. Sve radimo planski i naše ambicije se svakako ne završavaju u ovom rangu. Ovo je nagrada i za mene i za klub i veliki podstrek za sve, jer je dodeljena amaterskom klubu – ističe Đurković.
Prethodnu godinu trofejnom mogu nazvati fudbaleri šabačkog „Radničkog“. Šampioni Međuopštinske lige „Mačva“ i ekipa koja se trenutno nalazi među pet najboljih u Okružnoj ligi.
- Fudbal je moja ljubav, radim ono što volim i uživam u Radničkom. Klub je organizaciono iznad ranga u kome se takmiči, saigrači su dobri fudbaleri, još bolji ljudi i za sada se sve lepo odvija po nas. Ova nagrada samo je stimulans da budemo još bolji u 2016. godini – smatra Aleksandar Pantić, najbolji fudbaler Podrinja i prvotimac drugog najstarijeg šabačkog fudbalskog kluba, osvajača specijalnog priznanja.
RK „Metaloplastika“ treći je kolektiv u Podrinju 2015. godine, a njen golman, Darko Arsić, obeležio je rukometnu godinu.
- Čast je biti drugu godinu za redom najbolji rukometaš Podrinja. Iza nas naporna, ali i rezultatski uspešna godina. Ostaje žal što nas neće biti u Evropi na proleće, ali sada sve snage usmeravamo na domaće prvenstvo i plasman u plej of, tamo gde nam je mesto – uveren je Arsić.
Između Zorke i Metaloplastike, u izboru za najbolji sportski kolektiv, našao se Vaterpolo klub „Šabac“.
- Neverovatna godina i san koji još traje. Nikada nismo imali ovakav niz, ali nemamo nameru da posustanemo, osećamo da možemo više nego što smo maštali– ponosno izjavljuje, najbolji vaterpolista okruga Nikola Car.
Uz kajakaše titulom prvaka Srbije mogu se podičiti i tekvondisti Letnjikovca. Na domaćoj sceni su bez konkurencije, a Šapčani su cenjeni i na internacionalnom nivou.
- Kada ima kontinuitet dobrih rezultata, oni postaju navika i za nas i nikada se ne zadovoljavamo nečim drugim. Odbrana titula nas motiviše, vredno radimo i zato smo iz godine u godinu u vrhu – ističe najbolji tekvondista, šestostruki prvak Balkana, Ivan Purešević.
Kolekciju sportskih priznanja upotpunili su, između ostalih: Tomislav Kojić, svetski karate šampion u kategoriji veterana, Marko Tomić, mladi tekvondista Letnjikovca, mladi plivač, Luka Poznanović, atletičarka Nađa Cerovac, Semiz Aličić, bokser Mačve....
Žal što nisu svi nagrađeni bili tu da prime priznanja i velika zahvalnost onima koji su uveličali našu svečanost. Razumemo one koji nisu bili u mogućnosti da dođu, biće prilike da se sve ispravi već sledećeg decembra, na izboru za 2016. godinu. Našim sportistima želimo svu sreću u narednoj godini.
Drugi u Srbiji
Osim što ima ubedljivo najdužu tradiciju na ovom području, naš izbor za sportistu godine, ima i jednu od najdužih tradicija svečanosti ovog tipa u Srbiji. Jedino sportski list „Sport“ dve godine duže nagrađuje najbolje sportske predstavnike.
D.Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa