31. decembar 2015.31. dec 2015.
DIREKCIJA ZA POLjOPRIVREDU U NOVU GODINU SA VEĆIM BUDžETOM

ZAŠTITITI SELjAKA

Pretposlednjeg dana 2015. godine u Direkciji za poljoprivredu upriličeno je druženje sa novinarima gde su sumirani rezultati za tu i najavljeni planovi za ovu godinu. Dobra vest za poljoprivredne proizvođače ovog kraja je da je iz gradskog budžeta ponovo izdvojena znatno veća količina novca za unapređenje ove delatnosti.
- Prethodnih nekoliko godina naš seljak je nosio krizu na svojim leđima. Grad Šabac se sa tim ne slaže i iz godine u godinu povećava se budžet za poljoprivredu i na taj način pokušava se da se pomogne proizvođačima i da se oni zaštite koliko je to moguće. Za ovu godinu planiramo neke promene u odnosu na ono što smo radili prošle. Odvojena su sredstva za sušare. Najbolje je ulaganje u sekundarni pristup poljoprivredi. Ne samo da prodajemo sirovinu, nego da pokušamo da voće i povrće osušimo, spakujemo i prodamo na zahtevnom svetskom tržištu. Drugi projekat je razvoj kozarstva. Prošle godine u okviru pilot projekta nabavili smo koze za dva domaćinstva, ove godine bi trebalo za četrdesetak. Radi se o umatičenim grlima na osnovu kojih će stočari imati i subvencije od države, naveo je Vladimir Špegar, direktor Direkcije za poljoprivredu.
Još jedna novina, koja je iz 2015. preneta u 2016. godinu jeste dodela rasnih umatičenih ovnova. Ovih dana 25 ovnova će biti raspoređeno domaćinstvima koje imaju ovce u tipu koje nisu umatičene, što će omogućiti da se ova grla uvedu u registar.
Direkcija je prošle godine radila na genetskom unapređenju svinja tako što je omogućila besplatno osemenjavanje krmača. Takođe je pružena šansa pčelarima početnicima koji su pored toga što su dobili po pet košnica obučeni za rad sa njima. Iz Direkcije najavljuju nastavak ovih projekata, ali i svih onih kojima su prethodnih godina pomagali poljoprivredne proizvođače.
Na prvoj ovogodišnjoj sednici Skupštine grada naći će se Strategija razvoja poljoprivrede, čija se izrada trenutno privodi kraju.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa