7. januar 2016.7. jan 2016.
VREMENSKA PROGNOZA PO PREDANjU

SUŠA PRETI LETINI

I dok meteorolozi sumnjičavo prave sedmodnevnu prognozu, uz silne ograde, u selima Pocerine i Posavotamnave vekovima starine imaju godišnju prognozu između katoličkog i pravoslavnog Božića.
Istini za volju starina je sve manje, a i vreme se vele uzjogunilo, tek bilo kako bilo dani su najavili sušno leto. Januar je već delimično iskočio iz rama očekivanja obilnim padavinama pošto je dan za ovaj mesec bio lep ali stari to tumače promenama koje su se uvek dešavale ali biće, tvrde kako je godina sama odredila. Februar bi trebao biti lep i to od prvog do poslednjeg dana. Vlage će biti možda nedovoljno ali tako veli prognoza po predanju.
Mart je bio maglovit tokom celog dana a po verovanju to bi trebalo značiti berićet koji bi bio nadaju se izražen i kišom koliko je potrebno. Ali sam dan to ne nagoveštava, bilo je suvo.
April nastavlja niz lepog vremena uz slabu kišu, nikako dovoljnu da najavi berićet, sumnjičavo vrte glavom starine.
Maj koji je sudija rodu na njivama imaće opet malo kiše što nije dobar znak, ali protiv Božje se ne može.
Potom sledi vrelo leto pošto i jun i jul i avgust imaju suvo vreme uz nešto kiše u avgustu. Ni to nije ono što daje nadu ali starine tvrde biće to kiša ma kolika u pravo vreme. Tako su vele čuli od dedova.
Kiše će u izobilju biti u septembru i oktobru i to je ono što možda delom pomogne ali mnogi kažu kasno.
Sam finiš godine doneće opet sumagličasto vreme, a Badnji dan bi takav najavio rodno leto, kao zbir očekivanja i Božje milosti tvrdi vremešni domaćin.
Bilo kako bilo po predanju suša preti letini ukoliko se vreme nije istrglo od verovanja. Da malo verujemo kažu Posavotamnavci to je jasno pa možda nas stigne kad ne treba. Leto Gospodnje 2016. teče i donosi svakim danom iznenađenja. Da li će nas i prognozom iznenaditi, videćemo.
Predanje tvrdi teško dobrim.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa