7. januar 2016.7. jan 2016.
Novogodišnji praznici u RaĐevini

VESELjE I VATROMET

Novu 2016. godinu žitelji Krupnja i Rađevine dočekali su, kao i većina građana Srbije, u svečanoj i prazničnoj atmosferi. Mladi uglavnom družeći se uz muziku uživo u kafićima u kojima je bilo potrebno unapred rezervisati mesto za dobar provod u najluđoj noći, a oni stariji u nešto opuštenijoj atmosferi, u krugu porodice. Prema nekom nepisanom pravilu i mišljenju mnogih, bolji provod se desio 1. januara za „reprizu“, verovatno zbog opuštenije atmosfere.
Sneg koji je u ovom kraju počeo da pada u noći između 2. i 3. januara 2016. godine nije bitnije uticao na redovan saobraćaj na putnim pravcima prema Loznici i Zavlaci, ekipe za čišćenje snega su brzo i efikasno intervenisale kako bi u novu godinu ušli bez zastoja ili zadržavanja. Manji problemi u saobraćaju obično se jave na putnom pravcu od Krupnja prema Ljuboviji, imajući u vidu da je potrebno preći preko planine Jagodnje putem u dužini od oko 35 kilometara od kojih je do današnjeg dana ostalo samo nekoliko kilometara neasfaltiranog puta. Stariji kažu, to je nedosanjan san Rađevaca, odnosno, nerealizovan projekat dosadašnjih predsednika opštine u poslednjih skoro pola veka.
Što se narodnog veselja za proslavu Srpske nove godine tiče, ono neće izostati. Od Željka Teovanovića predsednika Mesne zajednice Krupanj saznajemo: „Proslavu Srpske nove godine organizujemo ispred gradske crkve veselo uz pesmu i igru. Uspeli smo da organizujemo posluženje, kuvaćemo vino, rakiju i čaj. Svi su dobrodošli, ljudi obično te večeri od kuće ponesu i poneku poslasticu u vidu domaćih specijaliteta, dimnjene pršute koje podele sa svojim komšijama, sugrađanima i prijateljima. Najmlađi takođe uživaju u zimskim čarolijama sankajući se i igrajući u zatvorenoj ulici. Tačno u ponoć biće ispaljen i novogodišnji vatromet.“
Prošle godine je zbog poplava koje su zadesile opštinu Krupanj u maju 2014. godine doček Srpske nove godine izostao, ali iz Mesne zajednice Krupanj za ovu godinu najavljuju dobar provod. Podsećamo da je u njihovoj organizaciji okićen grad i jelka ispred zgrade opštine Krupanj, ali nešto ranije i rekonstruisano dečje igralište kod Biblioteke „Politika“ u Krupnju uz instalaciju novog mobilijara za igru (ljuljaške, tobogani, klackalice) sa namerom da u se u novoj godini uredi neka slobodna lokacija gde je to za decu najpraktičnije.
D. Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa