28. januar 2016.28. jan 2016.
ZAJEDNIČKI PRISTUP REŠAVANjA SOCIJALNIH I ZDRAVSTVENIH PROBLEMA U ŠAPCU

DA NIKO NE BUDE ZABORAVLjEN

Predstavnici Gradske uprave grada Šapca, „Karitas“ Šabac, Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac, Doma zdravlja Šabac i Centra za socijalni rad Šabac, potpisali su prošlog petka u Gradskoj kući Protokol o međusektorskoj saradnji za unapređenje i razvoj koordinisane socijalno-zdravstvene zaštite na području grada Šapca. Prilikom potpisivanja Protokola, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, istakao je zadovoljstvo što su se sve relevantne institucije socijalne i zdravstvene odazvale pozivu da sarađaju na razvoju kvalitetnije zdravstvene i socijalne zaštite.
- U Šapcu niko neće biti zaboravljen, svako će moći da se leči i niko neće biti gladan. To je zadatak svih gradskih službi, da na najbolji način pruže odgovarajuću zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Zahvalan sam svim direktorima ustanova koji su pokazali visok nivo svesti u razumevanju jednog kompleksnog problema i odlučili da sarađuju. Ponosan sam što kao gradonačelnik mogu da kažem da je Grad Šabac posvećen unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Miroljub Nikolić, direktor „Karitas“ Šabac, kaže da je inicijativa za potpisivanje ovog protokola počela projektom „Otvoreni zagrljaj“, gde su predstavnici „Karitasa“ na terenu uočili problem nedovoljne saradnje između socijalnog i zdravstvenog sektora.
- Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa potpisivanje Protokola o međusektorskoj saradnji, koji smo predložili našim partnerima, kako bi korisnicima pružili bolje, kvalitetnije i sveobuhvatnije usluge. Potpisivanjem Protokola stiču se pravno-formalni uslovi za bržu i bolju saradnju među predstavnicima institucija, ukazao je Nikolić.
Milan Vasić, direktor Centra za socijalni rad Šabac, dodaje da potpisivanjem Protokola, Grad Šabac čini dodatni iskorak u oblasti socijalne zaštite. On je naveo da je još jedna od pozitivnih strana ove saradnje velika ušteda koja se ostvaruje boravkom pacijenta u svojoj kući, umesto hospitalizacije u nekoj od zdravstvenih ustanova.
Dr Boris Jovanović, načelnik Psihijatrije u Opštoj bolnici Šabac, ocenjuje da ovakav vid udružene socijalne i zdravstvene zaštite mnogo znači pacijentima.
Dr Miroslav Popović, direktor Doma zdravlja Šabac, pohvalio je zajedničko učešće svih direktora ustanova i spremnost na saradnju.
Protokol o međusektorskoj saradnji za unapređenje i razvoj koordinisane socijalno-zdravstvene zaštite na području grada Šapca potpisali su i dr Zora Nikolić, direktorka Opšte bolnice Šabac i Jovan Nedeljković, načelnik Gradske uprave Šabac.
Prema oceni dr Zore Nikolić, potpisivanje Protokola je dobar model kompletne usluge socijalne i zdravstvene zaštite.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa