28. januar 2016.28. jan 2016.
„ELIKSIR ZORKA“ USPEŠNO ZAPOČELA NOVU GODINU

LIDER ŠABAČKOG IZVOZA

Šabačka „Eliksir Zorka“ iz godine u godinu povećava obim proizvodnje i izvoza. Rekordne količine koje su proizvedene u januaru pokazatelj su da će 2016. godina biti najuspešnija od obnavljanja proizvodnje
275 radnika „Eliksir Zorke“ ostvarilo je izvandredne poslovne rezultate prošle godine. Fabrika je, zbog potreba kupaca, tokom svih 12 meseci radila maksimalnim kapacitetom, te su planovi rukovodstva uspešno realizovani.
- Veoma smo zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima. Radili smo punim kapacitetom i postigli željeni obim proizvodnje. Postigli smo veoma visok kvalitet proizvoda i uspeli da pronađemo put do veoma zahtevnih kupaca. Fabrika „Zorka Eliksir“ proizvodi dnevno oko 1.000 tona mineralnih đubriva. Kompanija je tokom prošle godine konsolidovano ostvarila više od 180 miliona evra prihoda, od čega je više od polovine ostvareno kroz izvoz, kaže Darko Vuković, finansijski direktor „Eliksir Zorke“.
Rekordna proizvodnja u januaru predznak je još jedne uspešne godine.
- Veoma smo zadovoljni početkom nove godine. Obim proizvodnje u januaru je najveći na mesečnom nivou od pokretanja proizvodnje pre dve i po godine. Naš tim inženjera i tehnologa konstantno radi na unapređenju postojećih i kreiranju novih formulacija mineralnih đubriva, koja se veoma visoko kotiraju na tržištu, dodaje Vuković.
Na inostranom tržištu prošle godine završilo je 57 odsto proizvedenih mineralnih đubriva. Plan je da se sličan procenat ostvari i ove godine.
- Već sada imamo potpisane ugovore koji nas uveravaju da će prošlogodišnji rezultat biti ponovljen, a možda i nadmašen ove godine. Smatram da gradu Šapcu, Mačvi, ali i čitavoj Srbiji, može da služi na ponos što jedna domaća firma svoje porizvode izvozi u više od dvadeset zemalja, kaže Dejan Vidović, direktor prodaje „Eliksir Zorke“.
Poverenje domaćih i inostranih kupaca je konstantno, a njima se svake godine nudi i nekoliko novih proizvoda.
- Zahvaljujući znanju tehnologa iz stare fabrike, kao i energiji mladih radnika, uspevamo da zadovoljimo potrebe tržišta. Formulacije đubriva ne diktiramo mi, već kupci, te se u procesu proizvodnje oslanjamo isključivo na potrebe poljoprivrednih proizvođača. Svake godine napravimo dva tri nova proizvoda, koja su u rangu, ili iznad evropskih đubriva. Jedno od njih je „Super start“ , mikrogranulisano đubrivo, koje će ove godine biti plasirano na tržište Evropske unije, kaže Vidović.
INVESTICIJE OD 40 MILIONA EVRA
Šabačka fabrika mineralnih đubriva od 2011. godine posluje u sastavu „Eliksir grupe“. Zahvaljujući investicijama od skoro 40 miliona evra, ova firma je za nešto više od dve godine postala regionalni lider u oblasti proizvodnje i plasmana mineralnih đubriva i najveći šabački izvoznik.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa