28. januar 2016.28. jan 2016.
MEĐUNARODNI TRIAGONAL I „GUŽVIN MEMORIJAL“

Rukometna nedelja i trofej

Do srede je planirano da četvrtak, 28. i petak, 29. januar budu dani kada će „Metaloplastika“ odigrati dva pripremna duela protiv rumunske „Politehnike“. Ipak, prvobitni plan Vuka i Pera, „pokvario“ je Vuja. Veselin Vujović se brzo i lako dogovorio sa nekadašnjim saigračima da, na jedan dan, u Šabac dovede svoje „Prvo plinarsko društvo Zagreb“, učesnika Lige šampiona, te je tako, praktično spontano, došlo do održavanja jakog međunarodnog rukometnog triagonala u hali „Zorka“. Tri meča, u formatu 2 puta po 20 minuta, pravo rukometno veče u „gradu rukometa“.
RK „Zagreb“ ““ RK „Politehnika“ 17:14 (8:6)
Pružili su Rumuni jak otpor favoritima iz hrvatske prestonice, ali iako ne velika, prednost Zagrepčana bila je konstantna čitav meč. Napadački, u prvih 20 minuta, učesnika LŠ predvodio je naš nekadašnji reprezentativac Marković, a veliki „vetar u leđa“, bio je sjajni golman Ivić. U nastavku, ulog lidera napada preuzima povratnik posle teških povreda, Stipe Mandalinić. Imao je nula na kontu pre pauze, a onda je u nastavku došao do epitet najboljeg strelca sa 6 golova. Crnogorci, Lasica i Pejović bili su najbolji u redovima ekipe Pero Miloševića, no nisu bili dovoljni da ugroze trijumf trenutno najbolje ekipe bivše Jugoslavije.
RK „Metaloplastika“ ““ RK „Zagreb“ 20:20 (8:7)
Čitav turnir ispratilo je nekoliko stotina gledalaca, ali se za ovaj duel, broj posetioca približio četvorocifrenoj vrednosti. Što je najvažnije, niko nije zažalio što je došao. Jeste bio prijateljski meč, ali imena rivala inspirišu, te je bilo vrlo dinamično i borbeno. Uz dvoboj bivših šampiona Evrope, sopstveni „pucački obračun“ imali su Mandalinić s“™ jedne i Stefan Ilić s“™ druge strane. Toliko raspoloženi bekovi nisu dali priliku u prvih 20 minuta ostalima da se iskažu. Uglavnom su Hrvati vodili, ali je u poslednjim sekundama prvog dela, Mitrović, posle dobre odbrane, u kontri doneo prednost Šapčanima. Sve do 33. minuta, MP je vodila, u dva navrata imala i dva gola viška, proradili su i Arsić na golu, odnosno Marinović i Dragićević. Ipak, iskusniji sastav Zagreba uspeo je da se vrati, ponovo povede, ali u poslednjem minutu, igrač utakmice Ilić postiže svoj deseti, a 20. gol za „plastičare“ i donosi najpravedniji remi. U Zagrebu, bolji od ostalih, Mandalinić sa 7.
RK „Metaloplastika“ ““ RK „Politehnika“ 16:20 (7:11)
U odnosu na prve mečeve i Vuković i Milošević su izmenili postave. U takvom duelu, bolje se snašao tim iz Rumunije. Veliku seriju napravio je već u prvoj polovini poluvremena, došao do vođstva od 9:4 i praktično prelomio utakmicu. Najraspoloženiji bio je Paius. Značajnije promene na parketu nije donelo ni drugo poluvreme. Uz pomenutog Paiusa, golovima je samopouzdanje stekao i mladi Simiku. Bolji od ostalih kod „plastičara“ bio je Milovanović. Svakako vredan pomena je i sasvim dobar nastup kadeta, posebno Đukića koji je sa dva atraktivna gola i nagovestio borbu za seniorsku ekipu, možda već u drugom delu Super lige. Najbliže što je domaći tim prišao rumunskom superligašu bio je minus tri, u dva navrata, ali dileme oko pobednika nije bilo. Paisu i Simiku po četiri gola kod Politehnike, Milovanović pet u dresu Metaloplastike.
RK „Metaloplastika“ ““ RK „Politehnika“ 26:22 (11:7)
Ipak, Veselin Vuković nije želeo da bude jedini deo „trojke“ koji ne može da se pohvali pobedom u međusobnom odmeravanju snaga. Nije rezultat bio primaran, ali svaka pobeda je doza samopouzdanja. Dan posle turnira, ovaj put u punom trajanju, Šapčani i Temišvarci su odmerili snage u još jednom duelu, a u prepodnevnoj utakmici, više je pokazala „Metaloplastika“. Ovaj put, „plastičari“ su bili ti koji su kontrolisali rezultat, imali prednost i rutinski slavili. Oprobali su se i prvotimci, a svoje periode imali su i rezervisti.
Peti Memorijalni turnir „Nikola Jevremović Gužva“
ORK „Metalac“ ““ RK „Metaloplastika“ 20:30 (12:18)
METALOPLASTIKA: Maksimović (20 odbrana), Milovanović 3, Dakić 8, Stevanović 1, Kažić 1, Došen 2, Marinović 2, Ilić, Srdanović 1, Đukić 2, Arsić, Jezdimirović 2, Mitrović, Dragićević, Ivanović 7(1), Cvijanović, Ostojić, Aleksić 1.
Tradicionalno, krajem januara, četiri tima koja povezuje ime Nikole Jevremovića Gužve, poznatog rukometaša i trenera, okupljaju se u Valjevu, na Memorijalu u njegovu čast. Domaći ORK „Metalac“, „Metaloplastika“, „Crvena Zvezda“ i „Partizan“ odali su počast Gužvi, a polufinale donelo je, najpre, pobedu Partizana nad C. Zvezdom 34:32, da bi potom šabački klub potvrdio ulogu apsolutnog favorita protiv domaćina.
Valjevci će teško do opstanka u Super B ligi i jedino što su mogli, to je da pruže častan otpor. Sva njihova nastojanja, fantastičnom partijom, onemogućavao je Darko Arsić, uknjiživši, na čak 20 odbrana, dok su se u napadu nadopunjavali mladost i iskustvo, pre svih, Dakić i Ivanović. Oni su bili oslonci ofanzive Šapčana za ubedljiv trijumf. Uz prvotimce, značajnu minutažu imali su i „drugopozivci“. Đukić, Došen i Aleksić našli su svoje mesto u listi strelaca.
RK „Metaloplastika“ ““ RK „Partizan“ 23:16 (11:9)
METALOPLASTIKA: Dragićević 1, Milovanović 3, Dakić, Stevanović, Kažić, Došen, Marinović 2, Ilić 7(3), Marković, Arsić (14 odbrana, sedmerac), Jezdimirović 1, Mitrović 2, Đukić, Aleksić, Ivanović 2(2), Petrović, Cvijanović, Ostojić 5.
Da kraj naporne nedelje bude trijumfalan, rukometaši Metaloplastike pobrinuli su se osvajanjem pobedničkog pehara u Valjevu. Ovo je treći trijumf Šapčana na Memorijalu, ali čini se da se, do ovog, došlo najsigurnije i najubedljivije. Posle plus 10 u polufinalu, u finalu je savladan beogradski tim sa ubedljivih sedam razlike, uz posebno dobru igru u odbrani. Pokazali su Šapčani mnogo više od rivala, posebno u drugom poluvremenu i zasluženo slavili. Rezultat je i u prvom delu utakmice kontrolisao šabački tim, a još jednom je veliko samopouzdanje saigračima, od starta, dao Arsić. Otvorenu utakmicu, „plastičari“ su „zatvorili“ serijom 5:1 na početku nastavka, najviše zahvaljujući Ostojiću i Iliću. Niz je doneo velikih i odlučujućih plus šest.
Uz pehar namenjen najboljoj ekipi, „plastičari“ su osvojili i dva pojedinačna priznanja. Darko Arsić proglašen je za najboljeg golmana turnira, dok je najbolji rukometaš, odlukom žirija, Radovan Ostojić, bek Metaloplastike. U borbi za treće mesto, Zvezda je savladala Metalac 28:27.
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa