28. januar 2016.28. jan 2016.
Proslava Školske slave u RaĐevini

SVETI SAVA U NAMA

Svečano i praznično širom Rađevine. Zanimljiv i prigodan program. Moderno i veselo u Srednjoj školi u Krupnju
Najsvečaniji trenutak u toku školske godine - školska slava Sveti Sava u školama širom Rađevine proslavljena je u duhu tradicije i pravoslavlja. U matičnim osnovnim školama „Borivoje Ž. Milojević“ u Krupnju i „Žikica Jovanović Španac“ u Beloj Crkvi, kao i u njihovim izdvojenim odeljenjima priređen je prigodan svetosavski program koji su, prema nepisanom pravilu, izveli učenici nižih razreda osnovne škole zahvaljujući svojim učiteljima i veroučiteljima. U školi u Krupnju članovi dramsko-recitatorske sekcije su na veliko ushićenje prisutne dece i roditelja izveli zanimljiv program sa učešćem hora, izvođenjem dramskih tekstova, recitacija i spleta pesama. U izdvojenim odeljenjima u selima Rađevine prema tradiciji u školama prosvetni radnici i deca slave zajedno sa stanovništvom mesnih zajednica. Vreme je bilo lepo i sunčano, više je podsećalo na rano proleće. U prisustvu sveštenika „lomio“ se slavski kolač.
U Srednjoj školi u Krupnju su nešto stariji i, reklo bi se, ozbiljniji, učenici srednje škole priredili program koji se sastojao od nastupa samoniklog hora škole koji je na početku otpevao himnu Svetom Savi. Zahvaljujući studioznom radu profesora srpskog jezika i njihovom izboru iz književnih tekstova učenici su recitovali, pevali duhovne pesme i napravili adaptaciju i koreografiju za nekoliko savremenih i modernih pesama, koje su posvetili prazniku, ali i svojim vršnjacima.
Impresije profesora muzičke i likovne kulture Vučine Burića su više nego pozitivne. Prema njegovim rečima nameće se neki obrazac koji se ponavlja i teško je iskočiti iz zadatog okvira. Međutim, zahvaljujući kolegama koje su prihvatile teret organizacije i zahvaljujući učenicima koji su pokazali darovitost u više oblasti, program je bio vrlo raznovrstan i moderan, da je mogao da zadovolji najrazličitije i najstrožije ukuse - ističe Burić, jedan od profesora sa najdužim radnim stažom u Srednjoj školi u Krupnju.
D. Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa