28. januar 2016.28. jan 2016.
PREDAVANjE U MEĐUOPŠTINSKOM ISTORIJSKOM ARHIVU

BOGAT RADNI VEK

Početkom godine, Udruženje likovnih stvaralaca Šapca predstavlja ličnost iz sveta likovne umetnosti. U Međuopštinskom istorijskom arhivu je, proteklog četvrtka, održano predavanje istoričarke umetnosti Tatjane Marković, višeg kustosa u Narodnom muzeju. Markovićeva je svoj rad predstavila uz slajdove, vodeći posetioce kroz kulturnu baštinu grada, rad u likovnoj zbirci Muzeja i autorskim izložbama, saradnju sa muzejima u Srbiji i značajnim gostujućim izložbama.
- Radni vek dug više od dve decenije podrazumeva veliki broj različitih aktivnosti, od onih koji predstavljaju svakodnevni rad u Muzeju do projekata i publikacija koje će, verujem, ostati kao trag ovog vremena. Ono što bih izdvojila je namera da se popišu i stave pod zaštitu predmeti koji se čuvaju u prostorijama Prve apoteke Šabac, a koji su pripadali Iliji Rankoviću i Lazića apoteci. To je dobar pokazatelj da značajni predmeti mogu imati kategoriju kulturnog dobra iako se ne nalaze u našim zbirkama, a značajni su za određenu oblast društvenog života, te da je to najbolji način da se sačuvaju od otuđenja ili uništenja, kaže Markovićeva.
U radu Tatjane Marković uvek se provlačila ljubav prema rodnom Šapcu. Upravo je odnos prema arhitekuri grada ono što je ponajviše definiše kao istoričara umetnosti. Objavila je tri publikacije u kojima se bavila ovom temom: „Arhitektonsko nasleđe grada Šapca“, „Sva zdanja Šabačke gimnazije“ (povodom 170 godina postojanja škole) i „JSP Stan“ (o objektima savremene arhitekture i arhitektonskog nasleđa). „Prošetajmo kroz Šabac“ je vodič koji je nastao u okviru rada na turističkoj ponudi grada. Autor je monografskih tekstova koji su pratili izložbe od kojih izdvajamo 50. Oktobarski salon, monografiju o Mari Lukić Jelesić i Stevanu Čaliću, kataloge i izložbe Igora Belohlaveka, Dragiše Marsenića, Petra Gajića, Radivoja Roke Marinkovića, Rada Stankovića Stankelje... U saradnji sa relevantnim muzejskim institucijama u zemlji, priredila je izložbe Uroša Predića, Save Šumanovića, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Milana Konjovića i drugih.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa