Инфо

Берза

  • aero 1.682 ▼ -0,59%
  • alfa 33.605 ▼ -2,41%
  • gmon 1.595 ▼ -0,31%
  • jesv 5.150 ▲ 0,88%
  • niis 679 ▼ -0,73%
  • spru 810 ▲ 1,00%
  • svrl 600 ⚫ 0,00%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
  • thhm 235 ⚫ 0,00%
  • tlkb 2.700 ⚫ 0,00%
(28. јануар 2016.)
ПРЕДАВАЊЕ У МЕЂУОПШТИНСКОМ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ

БОГАТ РАДНИ ВЕК

Почетком године, Удружење ликовних стваралаца Шапца представља личност из света ликовне уметности. У Међуопштинском историјском архиву је, протеклог четвртка, одржано предавање историчарке уметности Татјане Марковић, вишег кустоса у Народном музеју. Марковићева је свој рад представила уз слајдове, водећи посетиоце кроз културну баштину града, рад у ликовној збирци Музеја и ауторским изложбама, сарадњу са музејима у Србији и значајним гостујућим изложбама.
- Радни век дуг више од две деценије подразумева велики број различитих активности, од оних који представљају свакодневни рад у Музеју до пројеката и публикација које ће, верујем, остати као траг овог времена. Оно што бих издвојила је намера да се попишу и ставе под заштиту предмети који се чувају у просторијама Прве апотеке Шабац, а који су припадали Илији Ранковићу и Лазића апотеци. То је добар показатељ да значајни предмети могу имати категорију културног добра иако се не налазе у нашим збиркама, а значајни су за одређену област друштвеног живота, те да је то најбољи начин да се сачувају од отуђења или уништења, каже Марковићева.
У раду Татјане Марковић увек се провлачила љубав према родном Шапцу. Управо је однос према архитекури града оно што је понајвише дефинише као историчара уметности. Објавила је три публикације у којима се бавила овом темом: „Архитектонско наслеђе града Шапца“, „Сва здања Шабачке гимназије“ (поводом 170 година постојања школе) и „ЈСП Стан“ (о објектима савремене архитектуре и архитектонског наслеђа). „Прошетајмо кроз Шабац“ је водич који је настао у оквиру рада на туристичкој понуди града. Аутор је монографских текстова који су пратили изложбе од којих издвајамо 50. Октобарски салон, монографију о Мари Лукић Јелесић и Стевану Чалићу, каталоге и изложбе Игора Белохлавека, Драгише Марсенића, Петра Гајића, Радивоја Роке Маринковића, Рада Станковића Станкеље... У сарадњи са релевантним музејским институцијама у земљи, приредила је изложбе Уроша Предића, Саве Шумановића, Паје Јовановића, Надежде Петровић, Милана Коњовића и других.
М.Ф.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa