4. februar 2016.4. feb 2016.
GLAS U SVETSKIM KUHINjAMA: HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO

Francuska vina

Odavno je poznato da su Francuzi najbolji majstori vina. Vekovima su Francuzi poznati kao proizvođači visokokvalitetnih vina savršenih ukusa, kvaliteta i ambalaže. Danas se pod vinogradima nalazi nekoliko miliona hektara Francuske.
Francusko vino se proizvodi u nekoliko regiona širom Francuske, u količinama između 50 i 60 miliona hektolitara godišnje, ili 7-8 milijardi boca. Francuska je druga u svetu po veličini ukupne površine vinograda, iza Španije i takmiči sa Italijom za poziciju da bude najveći vina svetski proizvođač francuska vina za računovodstveno 17,6% svetskog izvoza u 2005. Francusko vino tragovi svojoj istoriji do 6. veka pne, sa mnogim francuskog regiona datira njihova vina stvaranju istorije iz rimskog perioda. Vrhunski vina prodata međunarodnom planu, na više skromna vina obično vide samo u Francuskoj.
Dva koncepta centralne većeg kraja francuska vina su pojam „terroir“, koji povezuje stil vina do određene lokacije gde se grožđe gaji i vino se pravi, a Appellation d“™origine Controolee (AOC) sistem. Oznaka pravila koja bliže definiše sorti grožđa i vina prakse su dozvoljeni u svakoj. Francuska je nekoliko stotina geografski definisana oznaka, koji može da pokrije cele regije, sela, ili čak pojedinačnih specifičnih vinograda.
Francuska je izvor mnogih sorti grožđa (poput kaberne sovinjon, šardone, Pinot Noir, sovinjon blan) koji su sada posadio širom sveta, kao i nekoliko vino prakse i stilovi vina da se kopiraju i imitiraju proizvodnje u drugim zemljama. Iako su neki proizvođači imali koristi u poslednjih nekoliko godina od rasta cena i povećane tražnje za neke od ugleda vina iz Burgundije i Bordo, francuska industrija vina u celini je bila pod uticajem pada domaće potrošnje, kao i sve veću konkurenciju i Novog sveta i drugim evropskim zemljama.
Nekoliko najpoznatijih sorti vina:
Šampanjac
Šampanjac, nalazi u istočnoj Francuskoj, blizu Belgiji i Luksemburgu, je najhladniji velikih vina francuske regiona i dom svojih glavnih penušavo vino. Šampanjac vina može biti i belo i roze. Mala količina još uvek je vino proizvedeno u šampanjac od kojih neka mogu biti crveno i roze.
Jura
Žura, malom prostoru u planinama blizu Švajcarske gde proizvode neke jedinstvene stilove vina, naročito VIN VIN Jaune i iz Paille. Regiona obuhvata šest oznaka i odnosi se na burgundac preko svoje opsežne korišćenja burgundskog grožđa Šardone i Pinot Noir, iako se koriste drugi sorti. Ona takođe deli klimom sa Burgundije.
Langdok-Rusijon
Langdok-Rusijon je najveći region u pogledu površine vinograda, kao i region u kojem je većina jeftinih rasutih francuskog vina su proizvedene. Iako i dalje izvor većeg dela Francuske i Evrope je hiperprodukcija, tzv „jezera vina“, Langdok-Rusijon je i dom nekim inovativni proizvođači koji kombinuje tradicionalne francusko vino i međunarodnih stilova dok koristite lekcije iz Novog sveta. Mnogo Langdok-Rusijon vino se prodaje kao Vin de Pays d“™Oc.
Loara
Dolina Loare je prvenstveno belo-vino regije koja se proteže preko velike udaljenosti uz Loare u centralnoj i zapadnoj Francuskoj, gde sorti grožđa i vina stilovi razlikuju duž reke. Četiri podregiona se nalaze duž reke: Gornja Loara je poznata po sovinjon blan, proizvodnju vina kao što su Sancerre AOC, već se sastoji od nekoliko regiona i oblasti.
Provansa
Provansa, na jugoistoku i blizu Mediterana. Možda je najtopliji deo vina regiona Francuske i proizvodi uglavnom roze i crveno vino. Obuhvata osam glavnih oznaka na čelu Provanse vodeći proizvod, Bandol . Neke Provansa vino se može porediti sa južne Rona vina dele i grožđa i, do određenog stepena, stila i podneblja. Provansa ima klasifikaciju svojih najprestižnijih staleža, slično Bordo.
Rona
Rona doline, pre svega crveno-vino region u jugoistočnoj Francuskoj, duž reke Rona. Stilovi i sortna sastav severni i južni Rona razlikuju, ali oba dela, kao Bordo takmičiti sa tradicionalnim proizvođačima crnog vina.
Savoja
Savoja ili Savoj, uglavnom belo-vino regije u Alpima blizu Švajcarske, gde se grožđe jedinstveno za ovaj region gaji.
Lazar Prstojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa