Инфо

(18. фебруар 2016.)
У СУСРЕТ МУЗЕЈУ ШАБАЧКИХ ЈЕВРЕЈА

КЛАДОВСКИ ТРАНСПОРТ

У Народном музеју је, у уторак, одржана друга радионица “Култура сећања“ у оквиру циклуса “У сусрет Музеју шабачких Јевреја“. Дискутовало се о Кладовском транспорту, о 1.200 Јевреја који су, у септембру 1940. године, дошли у Шабац. Већ у октобру 1941. године мушкарци су побијени у Засавици, заједно са шабачким Јеврејима и великом групом Рома, док су жене и деца пребачени у логор на Београдском сајмишту.
- Када су кренули за Палестину, Велика Британија их је зауставила у Кладову, где су имали јако тешке услове. Овде су лепо дочекани од домаћег становништва, о чему сведоче бројна писма која су писали својим рођацима, а која још увек постоје у бечким архивима. Добар део њих је објављен у разним књигама које се баве Холокаустом у Србији, од којих је једна и Маношеково “Неуспело бекство“, рекао је историчар Бранислав Станковић и додао да је две стотине деце пред саму окупацију Шапца, успело да напусти град и да се домогне Палестине.
- Имао сам четрнаест година кад су дошли Јевреји из Кладова. Било је ту и мојих вршњака, које никад не могу заборавити. Желим да генерације које долазе, Ви и Ваша деца, не запамтите тако нешто, поделио је са присутнима своја сећања Миле Вујић.
У Ноћи музеја, ове године ће бити организована и посета Синагоги, где ће бити приказан материјал са овог циклуса радионица “Култура сећања“.
М.Ф.

Најновији број

23. мај 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa