18. februar 2016.18. feb 2016.
U SUSRET MUZEJU ŠABAČKIH JEVREJA

KLADOVSKI TRANSPORT

U Narodnom muzeju je, u utorak, održana druga radionica “Kultura sećanja“ u okviru ciklusa “U susret Muzeju šabačkih Jevreja“. Diskutovalo se o Kladovskom transportu, o 1.200 Jevreja koji su, u septembru 1940. godine, došli u Šabac. Već u oktobru 1941. godine muškarci su pobijeni u Zasavici, zajedno sa šabačkim Jevrejima i velikom grupom Roma, dok su žene i deca prebačeni u logor na Beogradskom sajmištu.
- Kada su krenuli za Palestinu, Velika Britanija ih je zaustavila u Kladovu, gde su imali jako teške uslove. Ovde su lepo dočekani od domaćeg stanovništva, o čemu svedoče brojna pisma koja su pisali svojim rođacima, a koja još uvek postoje u bečkim arhivima. Dobar deo njih je objavljen u raznim knjigama koje se bave Holokaustom u Srbiji, od kojih je jedna i Manošekovo “Neuspelo bekstvo“, rekao je istoričar Branislav Stanković i dodao da je dve stotine dece pred samu okupaciju Šapca, uspelo da napusti grad i da se domogne Palestine.
- Imao sam četrnaest godina kad su došli Jevreji iz Kladova. Bilo je tu i mojih vršnjaka, koje nikad ne mogu zaboraviti. Želim da generacije koje dolaze, Vi i Vaša deca, ne zapamtite tako nešto, podelio je sa prisutnima svoja sećanja Mile Vujić.
U Noći muzeja, ove godine će biti organizovana i poseta Sinagogi, gde će biti prikazan materijal sa ovog ciklusa radionica “Kultura sećanja“.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa