17. mart 2016.17. mar 2016.
IZLOŽBA ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ 30. MARTA

PROZORI KA JEVROPI

Tradicionalna izložba učeničkih radova Škole primenjenih umetnosti u Biblioteci šabačkoj „Kultura ćirilice“ ove godine biće u znaku obeležavanja dvesta godina od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac.
Kroz deset umetničkih zanata i angažovanjem velikog broja učenika i profesora Škole primenjenih umetnosti, na otvaranju izložbe „Jevremovi prozori ka Jevropi“, u sredu 30. marta u 12 časova, biće prikazani različiti eksponati i to: Ankin kostim i nakit po evropskoj modi tog doba, instalacija stablo-rodoslov Obrenovića koji su obeležili istoriju Srbije u DžIDž veku, prikazi Jevremovog konaka, reljefi, portreti i medalje sa likovima Jevremove porodice i njegovih savremenika, mapa tadašnjeg Šapca, keramika, kaligrafija i digitalni printovi inspirisani Jevremovim dobom, delima savremenika i svim prvinama - prvom apotekom, prvim zastakljenim prozorom, jednim od prvih klavira u tadašnjoj Srbiji.
Značaj projekta, koji je okupio kreativne mlade ljude, učenike Škole primenjenih umetnosti, prepoznala je i Gradska uprava grada Šapca te tako odobrila sredstva na konkursu za finasiranje, sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi za 2016. godinu.
- S obzirom na edukativni sadržaj, koji će biti prezentovan na kreativan i zanimljiv način, očekuje se poseta učenika svih osnovnih i srednjih škola u Šapcu. Takođe, planira se kasnije postavljanje elemenata izložbe u školama, u vidu kreativnih učila, a detalji sa izložbe će se izrađivati u vidu suvenira grada, u čemu se prepoznaje održivost projekta, a pre svega briga o našoj kulturnoj i istorijskoj baštini - rekla je Nevenka Đokić, direktorka škole.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa