7. april 2016.7. apr 2016.
StraniČicin intervju

Roditelji Žele da nam udovolje

Ako ovih dana zavirite u društvene strane bilo kojih novina naći ćete katastrofična predviđanja o troškovima koje roditelje maturanata čekaju za veliko finale. Hotel, večera, haljina, odelo, cipele, frizer, pedikir, manikir, kozmetičar... Cifre koje se pominju su astronomske. Mene je zanimalo, naravno, šta o tome misle mladi ljudi. U kancelariji stručnih saradnica Ekonomsko-trgovinske škole u Šapcu sve je prštalo od energije nasmejanih maturanata (moram da dodam, makar u zagradi: tome su doprinele i saradnice Jelena i Katarina koje, po izgledu i osmehu, lako možete pomešati sa maturantima).
Na moja pitanja odgovarali su Nikola Martinović, Jovana Savić, Ivan Kačarević, Jelena Tintor, Stefan Matić, Nikola Matić, Tijana Makević i Katarina Tomić. Pitala sam ih o planovima za maturu, o troškovima, dogovorima sa roditeljima, značaju maturske večeri... Posle ovog lepog druženja stvarno mi je teško da zamislim nekog adolescenta kako lupa rukom o sto i naređuje roditeljima koliko će da potroše.
Dragi roditelji maturanata, dogovorite se sa svojim odraslim detetom!
Jovana Savić: Za mene idealan provod podrazumeva da smo zajedno, da se ne dogodi ništa ružno... Na primer ““ plakanje! Nismo se ništa precizno dogovarali, važno nam je da budemo zajedno, ali planiramo da kasnije možda zajedno zakupimo jednu sobu, nastavimo druženje. Još nisam smislila garderobu za to veče. Dosta devojaka je već spremno, ja računam da imam dovoljno vremena, malo sam razgledala... Mislim da ćemo za maturu potrošiti u proseku 250-300 eura, neki mogu sebi da priušte više, neki ne. Važno je da se dogovorimo sa roditeljima oko svega. Ne volim da ih opterećujem.
Ivan Kačarević: Još uvek nisam odlučio, baš sam komplikovan, kao da sam žensko! Kad treba da biram, ja ne znam šta ću, a nisam baš otvoren za sugestije, saslušam, ali... Imam u glavi neku crveno-belu kombinaciju, imam i neku plavo-krem kombinaciju... Ne znam koliko para treba, mislim nešto oko 500 eura za kompletan provod. Roditelji se ne bune, a i ja sam uglavnom sklon kompromisu sa njima... Bitno je da se dobro provedemo, zaokružimo ovu priču. Možda će na fakultetu biti i bolje, veći grad, provod, ali ipak, lepo mi je sad, na časovima, sa mojim drugovima, profesorima, ovde u našem gradu.
Nikola Martinović: Isplanirao sam odavno... Crno bela kombinacija, sa štraftama, odelo, prsluk, šešir... Ne znam koliko će para trebati za kompletan provod, možda 1500 eura, to finansira tata. Očekujem dobro druženje, da ćemo se dobro provesti, napiti... Ma, da se ne foliramo, svi to očekuju... Iako ne slušam tu vrstu muzike ““ po mom ukusu je više klub „Stefan Braun“ u Beogradu - planiram da se dobro provedem i da uživam.
Jelena Tintor: Matursko veče mi je još nekako po strani, sad više razmišljam o prijemnom ispitu, a radujem se i Egzitu. Završila sam pripreme, haljinu sam kupila na letovanju u Turskoj, kombinacija crvene i starog zlata... Ne znam koja je cena bila, čak ne znam ni cenu frizure, iako redovno idem kod frizera. Za plaćanje su još uvek zaduženi mama i tata. Nisu imali primedbi na moje zahteve. Ako nešto želim spremna sam da dodam i svoj novac, umem da štedim.
Stefan Matić: Matura mi znači, to je poslednje zajedničko okupljanje celog odeljenja. Nisam isplanirao garderobu još uvek, ali opredeliću se za neku svečaniju varijantu, treba da budemo u dobrom izdanju. Momcima je, ipak, lakše. Devojke su komplikovane. Mislim da treba izdvojiti nekih 200-300 eura. Dogovaram se sa roditeljima o tome. Imam ušteđevine od novca koji sam dobijao, pa mogu da dodam. Generalno, mislim da roditelji hoće da nam udovolje.
Nikola Matić: Radujem se, ali, nije baš da jedva čekam da dođe matura. Slažem se da ne treba više od 200-250 eura... Svestan sam situacije, ali čak i da imamo više novca, ja bih se potrudio da izaberem garderobu koju i posle mogu da nosim u različitim prilikama. Na maturu ću ići sa devojkom. Planiram da pauziram godinu, želim da radim. Ne želim da upišem bilo šta, ni neki privatni fakultet, razmatrao sam i tu mogućnost. Školovanje ću sigurno nastaviti.
Katarina Tomić: Svako od nas želi da izgleda lepo to veče, i naši roditelji žele da izgledamo lepo. Biću u nekom svečanom izdanju, ne znam još tačno. Što se društva tiče, nije bitno mesto, nije bitno da bude luksuzno, važno je s kim si. Moje društvo se super provodi, gde god da smo. Ne treba cela porodica da trpi zbog našeg maturskog provoda, mislim da ćemo potrošiti najviše 250 eura. Većina devojaka misli slično. Bitno je da se lepo provedemo, da se družimo...
Tijana Makević: Ne razmišljam toliko o maturi, rekla bih, ni moje odeljenje, mi smo u fazonu, ima vremena, šta bude biće. Važno mi je da sama budem zadovoljna sobom, da sebi izgledam lepo, da se osećam dobro u tome, šta god da obučem. Mislim da ne treba za to ne znam koliko para, 200-300 eura je sasvim dovoljno. Stvarno imam poseban odnos sa roditeljima, oni kažu, za tebe mora da ima. Ipak, znaju da sam skromna, da to nikad ne bih iskoristila. Nije potrebno da trpi cela porodica zbog jedne tvoje večeri. Važnije je to što ćemo se to jedno veče skupiti svi mi iz odeljenja, iz cele škole, samo tad i nikad posle toga, to je nekako, emotivan susret. Nervira me što je došlo vreme kad je najbitnije šta ćeš obući. Na kraju, ko zna na šta ćemo svi ličiti posle žurke!

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa