28. april 2016.28. apr 2016.
MESEC SPORTSKIH USPEHA ŠAPČANA

Aprilska slavlja

Kada se sagledaju zbirno rezultati šabačkih predstavnika u kolektivnim sportovima, april se može proglasiti jednim od najuspešnijih meseci u poslednjih nekoliko godina. Šapčani su imali prilike da prisustvuju podizanju dva pobednička pehara, proslave jedan evro plasman, a fudbal i posebno rukomet vratili su nada da i na kraju maja može biti slično.
Veliki zaljubljenici u fudbal znali su ponešto više od futsalu, drugi poznavaoci najvažnije sporedne stvari na svetu, samo osnovno. Evropsko prvenstvo u Beogradu podiglo je popularnost ovog sporta u Srbiji, ali 2015. i 2016. su godine „buma“ futsala u Šapcu. Već u svojoj drugoj sezoni od osnivanja, Futsal klub „Belatores“ osvojio je titulu Regionalne lige „Drina“ i kroz baraž se domogao drugog ranga. Čitavse sezone Šapčani su bili na vrhu tabele. Jedine poraze pretrpeli su od Bajine Bašte u gostima. Ukupno: 11 pobeda, 2 remija i 2 poraza. Dugo su bili jedini neporažen tim srpskog futsala, ali i ovako sezonu za pamćenje „začinio“ je baraž. Svi u klubu pamtiće pehar, ali dvomeč protiv Požarevca akteri će prepričavati svojim unucima. Bilo je u Požarevcu 3:3, u utakmici punoj preokreta, a onda je usledio revanš u Ekonomskoj školi. Tribine gotovo pune, atmosfera fudbalska, sve spremno za slavlje, a onda gol gostiju za šok i strah. Dugo su Požarevljani odolevali, da bi u furioznih pet minuta, „Belatores“ postigao četiri gola za veliki preokret i još veći uspeh.
Problemi u klubu i nerazumljiv niz poraza u proleće 2015. godine, koštao je košarkašice OKK Šapca ispadanja, posle 4 godine, iz Prve lige. Kada je sačuvan veći deo tima, bilo je jasno da su glavni favoriti za povratak, a najveća kazna postala je igranje protiv ekipa koje, izuzev gradskog rivala „Duge“, nisu na njihovom nivou. Dominaciju su pokazale od početka lige. Praktično u svakom meču, pitanje pobednika rešavale su već u prvih deset minuta. Četrnaest utakmica uz isto toliko pobeda i koš razlika od plus 571 dovoljno govori. U istom ritmu nastavile su i u baražu. Novih šest utakmica i šest pobeda za maksimalan učinak i povratak u elitu u velikom stilu.
Odličan april nagovestili su, poslednjeg martovskog vikenda, šabački vaterpolisti. Trofejni sport vratio se na velika vrata u naš grad, a od sledeće sezone, Šapčani će moći da gledaju i evropski vaterpolo na Gradskom bazenu. Iako novajlije u Prvoj A ligi, šabački vaterpolisti bili su više nego dominantni. Od 14 utakmica, samo su jednom poraženi i to u duelu kada je sve već bilo poznato, dok 13 puta rivalima nisu dali šansu. Ipak, da bi bili u Evropi posle 12 godina, bilo je neophodno osvojiti baražni turnir. Gradski bazen je ugostio: „Beograd“, „Banjicu“i „Nais“. Sada već opterećeni bremenom favorita, Šapčani nisu imali lak zadatak, ali su ga ispunili. Nove tri pobede donele su veliko slavlje i LEN kup. Bili su na pragu senzacije i u ¼ finalu plej ofa protiv Vojvodina, ali su peterci odneli snove o polufinalu.
April 2016. godine biće deo istorije i šabačke odbojke. Muška seniorska ekipa šabačkog „Zaslona“ prvi put u kratkoj istoriji, biće prvoligaš. Prvenstvo u Drugoj ligi „Centar“ počeli su kao pridošlice iz Regionalnog ranga, bez velikih ambicija. Ipak, kako je prvenstvo odmicalo, postalo je jasno da „Zaslon“ može protiv svakog tima. Jedno zimsko pojačanje i potajne želje pretvorene su u realnost. Svega 5 poraza u 18 kola, uz pobede u Velikom Gradištu i Mladenovcu, protiv jedinih rivala koji su bili iznad na tabeli, donele su treće mesto i Prvu B ligu šabačkim odbojkašima.
Na pomenute lige spuštena je zavesa, a zahvaljujući rezultatima u aprilu, neki klubovi i njihovi navijači, s“™ optimizmom gledaju na maj.
Rukometaši Metaloplastike „gaze“ plej ofom i na polovini takmičenja imaju maksimalan učinak. Uz rezultate, uživanje je gledati i igru „plastičara“. Raznovrsna, lucidna, atraktivna i ubojita, podigla je, inače dobru posetu u hali „Zorka“. Trenutno, „plavi“ imaju tri boda više na tabeli od Vojvodine, a ukoliko izbegnu poraz u Novom Sadu, put ka tronu biće još otvoreniji.
Ukoliko sve bude kako se nadamo, mogao bi šabački rukomet da ima predstavnike u Evropi u obe konkurencije. „Medicinaru“ je potreban najbolji bodovni saldo u plej autu da bi se osigurao „Čelendž kup“. Tri vezana trijumfa donela su Šapčankama „pol poziciju“ tri kola pre kraja. Dva puta će Šapčanke igrati na svom parketu i sve je u njihovim rukama.
Iako ne mogu reći kako su igrali bez greške ovog proleća, fudbaleri Mačve imali su dovoljno dobre rezultate da u peti, odlučujući fudbalski mesec, uđu kao lideri Srpske lige „Zapad“. Šabački „Radnički“ počeo je prolećnu polusezonu sa pete pozicije, ali posle poraza u Prnjavoru, znaju samo za pobede i remi na gostovanju lideru. Sada „šabački crveni“ dele drugo mesto i najozbiljniji su protivnici Drini u borbi za titulu.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa