9. jun 2016.9. jun 2016.
RUŽE LIPOLISTA

REKORDAN BROJ UČESNIKA

Danas počinje 22. festival “Ruže Lipolista“. Finale u subotu u dvorištu OŠ “Vojvode Stepe“ u Lipolistu. Prsten prijateljstva košarkašici Nataši Kovačević
Podelom ruža Šapčankama na Trgu šabačkih žrtava, danas u 11 sati počinje 22. festival “Ruže Lipolista“. Po rečima organizatora Milana Topalovića očekuje se rekordan broj izlagača i veliki broj gostiju. Ove godine manifestacija će biti obogaćena i Bazarom starih zanata, kao i radionicom u kojoj će učenici lipolištanske osnovne škole od svojih starijih drugara iz Srednje poljoprivrede učiti veštinu aranžiranja cveća.
-Kada je reč o samom festivalu biće oko 20 učesnika dok će ih na bazaru biti 40. Dakle, reč je o rekordnom broju izlagača, a sudeći prema pozivima ljudi koji se za ovu manifestaciju raspituju, očekujemo i veliki broj domaćih i inostranih posetioca- rekao je na konferenciji za medije posvećenoj Festivalu Milan Topalović.
Nakon podele ruža, manifestacija će danas biti nastavljena na centralnom gradskom trgu programom pod nazivom “U zemlji ruža“ u kojem će učestvovati učenici Muzičke škole “Mihailo Vukdragović“ i recitatori. Za 19 časova na bini ispred šabačke Pošte zakazan je koncert grupe “Garavi Sokak“.
U petak se festival seli “kući“, u Lipolist. Od 19 časova u Etno dvorištu porodice Topalović programom u etno stilu pod nazivom “Jutros mi je ruža procvetala“. Od 21 čas u dvorištu kod Marinkovića održaće se tradicionalno okupljanje pod nazivom ““™Kod Marinkovića od Marinkovića“.
-Veče će biti posvećeno poeziji i pesniku Tomislavu Marinkoviću koji je nedavno dobio prestižnu “Disovu“ nagradu. U programu će učestvovati i književnik urednik u Službenom glasniku Patar Arbutina, dok će stihove čitati naš glumac Slobodan Petranović Šarac. Za muzičku podlogu je zadužen Bora Runić- najavio je Milan Marinković.
U subotu u 12 časova zakazano je svečano otvaranje izložbe cveća, zatim će se na bini smenjivati kulturno umetnička društva, dok će se učenici srednjih poljoprivrednih škola Srbije takmičiti u aranžiranju cveća.
-Imamo tradicionalno dobru saradnju sa ovim festivalom. I ovaj put ćemo se takmičiti u izradi aranžmana od svežeg cveća, ali ćemo organizovati i radionicu ge ćemo decu iz OŠ “Vojvoda Stepa“ učiti ovoj veštini- istakla je ispred Srednje poljoprivredne škole sa Domom učenika Šabac Đurđija Lukić.
Uručenje festivalskih nagrada planirano je za subotu u 14 i 30, kada će košarkašici Nataši Kovačević biti uručen Prsten prijateljstva. Nakon toga, gosti će moći da posete rasadnike ili se provozaju fijakerom
Na pravom putu
Da su organizatori festivala Udruženje “Ruže Lipolista“, MZ Lipolist i TOŠ na pravom putu svedoči i nedavna Aprilska nagrada dobijena od Grada Šapca.
-Trudili smo se da iz godine u godinu sve više napredujemo. Sadržajno i vizuelno smo dosta odmakli. A da smo na dobrom putu svedok je i Aprilska nagrada grada Šapca, istakao je direktor TOŠ Dragojlo Lazić i podsetio da u Lipolistu 20 porodica na 30 hektara zemlje godišnje proizvede oko miliona sadnica ruža.
Jedinstveni u Srbiji
Ponosni smo na naš festival. On je jedinstven u Srbiji. Zahvaljujući i ovom festivalu imali smo program prekogranične saradnje sa Slavonskim Brodom koji je tada ocenjen kao najbolji program prekogranične saradnje u tom periodu, i zahvaljujući tome sada ponovo pregovaramo o nadogradnji tog projekta, koji se neće bazirati samo na ružama već i drugom ukrasnom bilju i ružama-istakao je predsednik Skupštine Grada i predsednik organizacionog odbora festivala Šapca Nemanja Pajić.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa