9. jun 2016.9. jun 2016.
Projekat ruralni razvoj nakon poplava

STIŽU mobilne sušare

Projekat mobilnih sušara za voće, povrće i začinsko bilje približava se realizaciji a očekuje se da sušare stignu u avgustu, taman za prvo sušenje šljive.
Tender je raspisan a projekat je vredan 240.000 evra od čega grad donira 100.000 evra. Ostatak novca daje, kroz projekat IDC i ASB, Austrijska razvojna agencija.
Sušare će biti locirane na poljoprivrednim gazdinstvima u Pocerini, Mačvi i Posavotamnavi.
Prioritet će biti Pocerina, gde se i najviše gaje sorte pogodne za sušenje.
Cilj projekta je ekonomsko osnaživanje malih poljoprivrednih proizvođača, kakvih je najviše.
Pošto je poznato da se kod nas najčešće izvozi i prodaje sirovina, sušenjem će se stvoriti dodata vrednost gde poljoprivrednici mogu da zarade i do 50 procenata više nego kada prodaju sveže voće i povrće.
Asistent na projektu Andrijana Sakić kaže da za sušeno povrće nema prijavljenih korisnika pa će kao pilot projekat krenuti samo sa sušenjem voća.
-Problem je u Šapcu što se plastenički gaji zelena salata, paradajz, a za sušenje je potrebno korenasto povrće, šargarepa, crni i beli luk, krompir i slično. Kapaciteti sušara su mali oko 600-700 kilograma sveže sirove šljive na 24 sata, odnosno u sezoni je moguće osušiti po sušari do 30 tona šljive.
Sušara stiže u avgustu a kod prijavljenog korisnika uz sušaru stiže prateća oprema, pakerica, vakumirka..
Dolazi i tehnolog ali pre svega će poljoprivrednici imati predavanje o upravljanju sušarom, pravljenju biznis planova, svojim pravima nakon registracije domaćinstva. Uz njih će uvek biti tehnolog koji će im objasniti ceo proces do finalnog proizvoda.
Sušara se premešta dalje za sušenje jabuke ili kruške, pošto su to mobilne sušare.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa