9. jun 2016.9. jun 2016.
ADVOKATI OBELEŽILI SVOJU SLAVU ““ SVETOG JUSTINA FILOZOFA

U DUHU TRADICIJE

Advokatska komora Šapca u utorak je obeležila svoju slavu ““ Svetog Justina Filozofa. Posle rezanja slavskog kolača i molitve, priređen je koktel i svečani ručak u hotelu “Sloboda“ za advokate iz Šapca, Valjeva i Loznice i njihove goste.
- Kada je promenjen Upravni odbor, odlučeno je da slava bude u mestu gde je sedište, dakle, u Šapcu, što je u duhu tradicije našeg naroda ““ slava je tamo gde je domaćin, rekao je Slobodan Milutinović, predsednik Advokatske komore Šapca.
Iako je stanje u advokaturi prethodnom periodu bilo burno zbog promene zakonskih propisa i oduzimanja određenih prava i obaveza koja su advokati donedavno imali, to nije umanjilo svečarsko raspoloženje.
- Na redu je otvaranje poglavlja 23. i 24. u pogledu saradnje sa Evropskom Unijom, što predviđa izmenu u advokaturi, tačnije, omogućava stranim advokatima da mogu, bez ograničenja, da rade na teritoriji Srbije. Mi nećemo imati pravo dok ne postanemo članovi EU, a i tada ćemo morati da ispunimo određene uslove. Spremni smo da se borimo, kao i druge zemlje u okruženju koje su se pridružile EU, da sačuvamo stanje u advokaturi kakvo je sada, uz određena uklapanja koja su neophodna, dodao je Milutinović.
Sveti Justin Filozof
Sveti Justin Filozof je ranohrišćanski filozof, teolog i mučenik. Rođen u Siriji Palestinskoj, u Rim je došao kao mladić da studira filozofiju. Kako ga učenje filozofije nije zadovoljilo, okrenuo se proučavanju teologije, posebno hrišćanstva, koje je prihvatio kao svoju religiju. Spasavao je verujuće hrišćane koji su bili osuđeni na smrt pišući apologije. Zbog svojih uverenja i stavova, zamerio se vlastodršcima, bačen je u okove i mučen, ali je oslobođen, jer se na sudu nije dokazala njegova krivica. Na posletku su ga otrovali. Svestan da će umreti, poručio je svojim ubicama:» “Vi nas hrišćane možete ubijati, ali nam ne možete naškoditi“.»
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa