9. jun 2016.9. jun 2016.
USPEŠNA GODINA ZA UČENIKE MUZIČKE ŠKOLE „MIHAILO VUKDRAGOVIĆ“ U KLASI MARIJE GOĐEVAC

PIJANISTI U SRCU I DUŠI

Aljoša Keserović, Neda Dačević i Marija Gajić tokom proteklog perioda osvojili pregršt nagrada kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima
Protekle sedmice u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ sve je odzvanjalo od muzičkih nota dok su hodnicima užurbano prolazili učenici. Poslednji ispiti, provera znanja i neospornog talenta, privođeni su kraju. Za one najvrednije, a njih je u ovoj školi itekako mnogo, predstojeći odmor biće ispunjen zadovoljstvom zbog činjenice da su tokom protekle školske godine postigli zapažene rezultate. Takav slučaj je i sa učenicima u klasi prof. Marije Gođevac Aljošom Keserovićem, Nedom Dačević i Marijom Gajić.
- Zanimljiva i lepa godina. Na takmičenju mladih pijanista „Petar Konjović“ u Beogradu osvojio sam prvu nagradu. Imao sam tremu ali sam uspeo da odsviram ono što smo vežbali. Pred nama je odmor ali se razmišlja i o novom programu. Volim da sviram. To je nešto lepo, izuzetno ““ rekao jer Aljoša koji je do uspeha stigao iako svira samo godinu dana.
Dve godine starija Neda Dačević, učenica trećeg, a od septembra četvrtog razreda, na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, Takmičenju „Binički“, oba u Beogradu, i Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu osvojila je prve nagrade. Svoj talenat pokazala je i na Internacionalnom takmičenju u Trevisu u Italiji osvojivši treće mesto u A kategoriji.
- Od svih takmičenja najviše mi se sviđa naše, šabačko, zato što je najlepše, najkulturnije. Gde god sviram prijatno mi je jer uživam u tome. Muziku sam volela još dok sam bila mala. Želela sam time da se bavim i želja mi se ostvarila. Pored klavira volim sve instrumente ali klavir najviše. Volim i da pevam ““ više nego sigurna je u odabir svog poziva Neda.
Iako već sad imaju neke planove za narednu godinu sačekaće da se vrate sa zasluženog odmora kako je istakla i prof. Marija Gođevac.
- Njih dvoje su potpuno različiti ali ono što ih povezuje jeste ta želja i volja za radom, istrajnost i veliki talenat. Nadam se da će i u buduće nastaviti da rade u tom pravcu.
Prva godina Srednje muzičke škole, kada je u pitanju Marija Gajić, bila je u znaku Republičke smotre muzičkih talenata Srbije u Sremskim Karlovcima i 8. Međunarodnom takmičenju „Giovani Musicisti ““ Citta di Treviso“ u Italiji.
- Na Republičkoj smotri, koja se održava bijenalo svake druge godine i okuplja veoma mlade talentovane pijaniste koji kao preduslov za takmičenje imaju osvojene neke veoma bitne i prestižne nagrade, osvojila sam drugo mesto. Nagrade su nedeljive tako da je uspeh samim tim veći. Bila mi je velika čast da učestvujem. Takmičenje u Italiji okupilo je takmičare iz dvadeset četiri zemlje, a samo su bila dva predstavnika iz Srbije. Osvojila sam treće mesto svirajući pred vrsnim svetskim stručnjacima, kako pedagozima tako i pijanistima. Osvajanje bronzane medalje smatram velikim uspehom ““ prezdovoljna postignutim dodala je Marija koju ni predstojeći odmor neće odvojiti od muzike koju iznad svega voli.
Jaka konkurencija, strog žiri, kao i sistem ocenjivanja koji podrazumeva nedeljive nagrade, ali i činjenica da su mnogi vrsni svirači ostali čak i bez pohvala, išli su u prilog Marijinom velikom uspehu.
- Marija je i dalje na pravom putu svog uspeha. Nagrada na Internacionalnom takmičenju u Italiji je i motivacija za njen dalji rad, kao i za mene. Izvela je jako težak repertoar. Izdvojila se svojim divnim duhom koji nosi sa sobom, divnim sviranjem. Njena želja i volja vide se u svakom njenom tonu i svakoj njenoj noti. To je nešto vrlo lepo što je retkost čuti kod ostale dece. Ona je ušla u viši rang takmičenja i nadam se da ćemo osati u tom svetu jer jedino to ima smisao ““ poručila je prof. Gođevac.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa