9. jun 2016.9. jun 2016.
DODELOM SERTIFIKATA ZAVRŠEN DVODNEVNI SEMINAR U VRTIĆU „BAJKA“

ZAŠTITI NAJMLAĐE

U organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Saveta za bezbednost saobraćaja grada Šapca trideset vaspitača prošlo obuku
Dvodnevni seminar „Opasnosti u saobraćaju“ Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije okupio je prošle sedmice trideset vaspitača iz Predškolske ustanove „Naše dete“ u Vrtiću „Bajka“.
- Ovo je dokaz da se o saobraćaju ne govori samo u septembru i oktobru mesecu već da Predškolska ustanova u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja i Agencijom za bezbednost saobraćaja sarađuje u toku cele godine i organizuje različite aktivnosti. Napomenula bih to da smo u decembru imali organizovanu interaktivnu predstavu za decu „Pažljivko“ u organizaciji Saveta za bezbednost saobraćaja. Edukaciju vaspitača napravili smo jedan krug koji je čist benefit isključivo za decu - rekla je Sandra Mićić, direktorka Vrtića „Bajka“.
Agencija za bezbednost saobraćaja akreditovala je ukupno devet programa u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Programi su namenjeni vaspitačima, nastavnicima i učiteljima.
- Cilj programa je edukacija upravo ovih kategorija o edukaciji dece po savremenim principima kako bi deca u budućnosti bila bezbedna u saobraćaju. Strategijom o bezbednosti saobraćaja predviđeno je da do 2020. godine nema poginule dece. Nažalost, u 2014. godini poginulo je desetoro dece, a u 2015. četrnaestoro. Ovo je sistemski pristup u rešavanju tog problema. Dakle, Agencija za bezbednost saobraćaja je vodeća institucija u Republici Srbiji koja stvara sistem za upravljanje bezbednošću saobraćaja. Takođe cilj je da se uspostavi kontinuirani pristup tema o bezbednosti saobraćaja od najranijeg uzrasta dece - istakao je Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.
Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Šapca i Skupštine grada Nemanja Pajić, prilikom dodele sertifikata prošle srede, 8. juna, naglasio je da je najvažnija preventiva kojom se obuhvataju najmlađi.
- Predškolska ustanova već ima određeni program koji primenjuje za bezbednost naših najmlađih sugrađana u saobraćaju ali ovaj seminar je jedna nadogradnja i prikaz što bolje saradnje sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Srbije. Drago mi je što ćemo nakon ovog seminara imati novi program koji će se primenjivati u predškolskim ustanovama, a pre svega na preventivi bezbednosti saobraćaja naših najmlađih. Ono što mi i dalje radimo jesu razgovori sa roditeljima. Deca se moraju bezbedno prevoziti u vozilima kako ne bi bila ugrožena u saobraćaju što i jeste cilj strategije da nijedno dete do 2020. više ne pogine u saobraćajnoj nesreći. Kako nailazi period odmora što podrazumeva veću frekvenciju saobraćaja apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu odgovorni kako bi se izbegle nesreće - poručio je Pajić.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa