9. jun 2016.9. jun 2016.
DELEGACIJA MMF PREGOVARA SA DOMAĆIM ZVANIČNICIMA

(NE)MOGUĆA MISIJA

Međunarodni monetarni fonda od Srbije zahteva brže reforme, veće uštede i zadržavanje trenutnog nivoa plata i penzija
Od povećanja plata i penzija u ovoj, ali i sledećoj godini, kako stvari stoje, nema ništa. Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Džejms Ruf, kaže da u narednih godinu i po dana ne treba povećavati primanja građana, zbog kašnjenja u procesu sprovođenja reformi.
- Zadržavanje istog nivao plata i penzija doprineće dodatnom osiromašenju građana. Svedoci smo da svakoga dana poskupljuju cene osnovnih životnih namirnica, da evro skače, a to su pokazatelji da su građani, pa i čitava država, sve više siromašni. Nažalost ne postoji nijedan realan pokazatelj da će nam u budućnosti biti bolje, te najave o boljem životu ne zvuče optimistično, kaže Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga“.
Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda insistiraće i na smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru. Prethodnim sporazumom, bilo je dogovoreno otpuštanje 14.500 ljudi, ali do toga nije došlo, najverovatnije zbog izbora.
- Niko ne spori da postoji višak zaposlenih u javnom sektoru, ali, kao po pravilu, na udaru se uvek nađu oni čiji je rad najpotrebniji: nastavnici, lekari, policajci. Plašim se da će tokom leta biti napravljen rez, jer se ovakve, nepopularne stvari, uvek ostavljaju za period posle izbora. Slično je bilo i pre dve godine, kada je donet Zakon o radu, koji je u praksi doneo samo nove nevolje zaposlenima. Tokom leta možemo očekivati otkaze u javnom sektoru, samo što ni ova Vlada neće imati hrabrosti da otpušta ljude koji su se zaposlili po partijskoj liniji, već će najugroženiji biti oni ljudi koji vredno i pošteno rade svoj posao. Na taj način zadovoljiće se deo uslova MMF i sličnih organizacija, za koje svako realan vidi da nam tokom protekle dve decenije nisu donele ništa dobro, već naprotiv, njihove posete su se uvek završavale sa usvajanjem rešenja koja dodatno osiromašuju narod, dodaje naš sagovornik.
Građani mogu da računaju na povećanje, ali ne plata i penzija, već cene električne energije, odnosno poskupljenje struje, na čemu MMF takođe insistira. Na zvaničnim razgovorima razgovaraće se i o reformi velikih sistema, popu EPS i Železnica Srbije
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa